De Nationale Reddingsvloot (NRV), waar diverse reddingsbrigades onderdeel van uitmaken, zijn gealarmeerd om ingezet te worden in het rampengebied. 

De IJmuider Reddingsbrigade maakt ook onderdeel uit van de Nationale Reddingsvloot. De IJRB is vannacht om 3 uur in vooralarm gezet. Het vooralarm betekent dat er één volledige eenheid (vaartuig, voertuig en bemanning) volledig gereed moet staan om binnen één uur te vertrekken naar het rampgebied. Enkele vrijwilligers hebben daarom vannacht nog het materiaal gecontroleerd en klaargezet voor een watersnood en hun eigen spullen ingepakt. Een inzet voor de NRV kan namelijk enkele dagen in beslag nemen. 

De Nationale Reddingsvloot bestaat uit 88 eenheden. Donderdagmiddag rond 12.00 uur zijn de eenheden van regio Kennemerland daadwerkelijk opgeroepen om hulp te verlenen in Limburg. De eenheden hebben zich verzameld om in kolonne naar Limburg te rijden. Uiteindelijk bleek dat de eenheden nodig zijn in Luik. De kolonne is daarom direct doorgereden naar Luik om daar te assisteren.

Tijdens een inzet heeft de reddingsvloot drie taken: verkenning, evacuatie/redding en logistieke ondersteuning. De eenheden werken in reddingsgroepen samen. Elke veiligheidsregio is één reddingsgroep. De reddingsgroep(en) worden aangestuurd door een speciaal opgeleide Officier van Dienst Reddingsbrigade (OvD-Red). Deze ervaren lifeguard heeft direct overleg met andere hulpdiensten om de samenwerking te optimaliseren. De IJRB heeft enkele vrijwilligers die hiervoor zijn opgeleid. 

Update vrijdag 16 juli 09.00 uur

Onze eenheid van de Nationale Reddingsvloot is gisteren op verzoek naar Luik gereden om daar te helpen bij de overstromingen. Rond 18.30 uur kwamen ze daar aan en zijn ze direct opgevangen door de Belgische collega’s. Diverse locaties in Luik zijn bekeken, maar op de rivieren was de stroming nog te sterk om een reddingsboot te lanceren en in de straten was het te ondiep. Daarom zijn de vrijwilligers te voet het gebied in gegaan en zijn ze langs de deuren gegaan om te helpen bij de evacuatie. Tot 2 uur ’s nachts zijn ze hiermee doorgegaan. Vanmorgen om 7.00 uur was de ochtendbriefing. Daar kreeg onze eenheid de opdracht om op verkenning te gaan om eventuele problemen die vannacht zijn opgetreden te inventariseren. Omstreeks 10.00 uur wordt er bepaald of onze eenheden nog nodig zijn in Luik of eventueel elders in België of Nederland.

Update vrijdag 16 juli 20.00 uur

De vrijwilligers in onze eenheid zijn vandaag nog ingezet in en rondom Luik (België). In de ochtend bleek al dat het water grotendeels gezakt was. Zij hebben nog enkele gebieden gecontroleerd, maar naast de grote ravage bleken er geen problemen te zijn. Begin van de avond zijn zij naar Maastricht vertrokken om aldaar afgelost te worden door andere vrijwilligers van de IJRB. Deze tweede ploeg zal na een briefing ingezet worden in Limburg.

Naast de eenheden in de rampgebieden zijn er ook drie leden actief in het landelijk actiecentrum op het bondsbureau om vanuit daar de aansturing te doen. Zij wisselen elkaar onderling af, zodat er 24 uur per dag support geleverd wordt.

Update zondag 18 juli 10.00 uur

In de nacht van zaterdag op zondag zijn er gelukkig geen grote dijkdoorbraken geweest. Als nog zijn er diverse eenheden van de Nationale Reddingsvloot de gehele nacht bezig geweest om de gebieden te inspecteren en hulp te verlenen. Om 10.00 uur is er weer een eenheid (boot en vier leden) vertrokken naar het verzamelpunt in Amstelveen. Vanuit daar zijn ze samen met andere eenheden uit onze regio, vertrokken naar Noord-Limburg. Zij gaan de aanwezigen aflossen. Ze zullen zondagavond en nacht voornamelijk paraat blijven staan voor een eventuele dijkdoorbraak, maar daarnaast gaan ze ook verkenningen uitvoeren op locaties met een hoge waterstand. 

Update zondag 18 juli 21.30 uur

Het is einde inzet voor de Nationale Reddingsvloot. Alle eenheden gaan retour.
De eenheid van de IJRB verwachten wij rond 24.00 uur retour in IJmuiden. Maandagochtend zal al het materiaal schoongemaakt worden en klaargezet worden voor een volgende oproep. De veiligheidsregio’s verwachten niet dat de nationale reddingsvloot nog nodig is voor deze situatie, maar de eenheden staan 365 dagen 24 uur per dag klaar.