Bewaking

De strandploeg van de IJmuider Reddingsbrigade heeft een uitgebreide bewakingstaak op het IJmuiderstrand.
Het inzetgebied strekt zich uit van het strand van Velsen-Noord tot het strand op de grens met Bloemendaal. Ook het achterliggende duingebied, de jachthaven, de Noordpier, de Zuidpier en het gebied tussen de pieren (inclusief de havens) horen bij het inzetgebied.

De IJRB houdt vanuit de uitkijktoren van De Waecker, gedeeltelijk met behulp van camera’s, toezicht op het strand. Daarnaast worden er gepatrouilleerd met voertuigen en vaartuigen in het inzetgebied. In de zomermaanden dient de hulppost in Velsen-Noord als extra uitvalsbasis en wordt ook vanuit een mobiele post toezicht gehouden.

Strandbezoekers, pierbezoekers, bewoners van de strandhuisjes en watersporters kunnen vragen stellen aan de Lifeguards en zo nodig worden zij actief voorgelicht over specifieke gevaren.
Er wordt hulp verleend, variërend van EHBO bij kleine verwondingen tot het verrichten van levensreddende handelingen.

De IJRB werkt samen met verschillende hulpverleningspartners, zoals ambulance, brandweer, politie, reddingsbrigade Zandvoort, reddingsbrigade Bloemendaal, reddingsbrigade Wijk aan Zee, KNRM en de dierenambulance.

De IJRB heeft voor deze taken de beschikking over een strandploeg van gediplomeerde Lifeguards. Zij verlenen jaarlijks 400 tot 800 keer hulp op en rondom het strand.
Om de strandbewaking goed uit te voeren, beschikt de IJRB over verschillende voertuigen, vaartuigen en ander reddingsmateriaal. De strandploeg wordt door middel van diverse opleidingen op het juiste niveau gebracht en gehouden om de taken zo goed mogelijk uit te voeren.