Zwemmend redden

Na het zwem-ABC kan er bij de IJmuider Reddingsbrigade verder worden gezwommen voor diverse diploma’s zwemmend redden.

De Nationale Norm Zwemveiligheid van de stichting Nationale Raad Zwemveiligheid (NRZ) geeft aan dat het belangrijk is om te blijven zwemmen na het zwem-ABC, om de behaalde zwemveiligheid te behouden.
Daarnaast vindt de IJRB en Reddingsbrigade Nederland het belangrijk dat mensen niet alleen zelf kunnen zwemmen, maar ook anderen zo nodig kunnen redden.

Het zwemmend redden bestaat uit de volgende diploma’s, landelijk erkend en uitgegeven door Reddingsbrigade Nederland:

Zwemles IJmuider Reddingsbrigade Junior Redder diploma's

Junior Redder

Junior Redder 1 t/m 4: bij deze diploma’s leert de zwemmer de beginselen van het zwemmend redden. Hoe kan je een andere zwemmer helpen in geval van nood? Hoe kan je iemand redden vanaf de kant, met behulp van een reddingsklos of een reddingsbal? Hoe kun je jezelf redden in een lastige situatie?

Zwemles IJmuider Reddingsbrigade - Zwemmend Redder

Zwemmend Redder

Zwemmend Redder 1 t/m 4: bij deze diploma’s wordt de zwemmer verder opgeleid tot zwemmend redder. Hoe kan je iemand redden vanaf de kant? Hoe kan je iemand redden in het water? Wat moet je doen als een drenkeling je vastgrijpt?
Naast het uitvoeren van diverse reddingstechnieken wordt er ook gewerkt aan verbetering van de eigen zwemvaardigheden en aan de zwemconditie.

Reddingsbrigade IJmuiden zwemles tot Lifesaver

Lifesaver

Lifesaver 1 t/m 3: bij deze diploma’s leren de zwemmend redders complexere reddingen uitvoeren, alleen of met meerdere redders. Ook wordt er aandacht besteed aan het leidinggeven bij waterongevallen (Lifesaver 2 en 3). Bij alle diploma’s Lifesaver hoort ook een theoretisch examen. Voor Lifesaver 2 en 3 is daarnaast een EHBO-diploma verplicht. Dit diploma kan via de IJRB gehaald worden.

De IJRB geeft elke vrijdagavond zwemles in het zwembad ‘De Heerenduinen’. Tussen 18.00 uur en 22.00 uur worden de diploma’s zwemmend redden gegeven, verdeeld over 5 lesuren. De exacte indeling varieert per seizoen, maar wordt tijdig kenbaar gemaakt, onder andere via de nieuwsbrief.

Kinderen kunnen starten met zwemmend redden, als zij in bezit zijn van het zwem-ABC. Dit kan ook als het zwem-ABC gehaald is bij een andere zwemvereniging. Kinderen kunnen worden aangemeld via het inschrijfformulier. Er is soms een wachtlijst voor zwemmend redden. Kinderen zullen worden opgeroepen op volgorde van de aanmelddatum. Op basis van eerder behaalde diploma’s wordt bepaald bij welk diploma een kind instroomt.