Materiaal

De IJRB heeft voor het uitvoeren van de bewakingstaak op het strand de beschikking over verschillende posten, voertuigen, vaartuigen en ander reddingsmateriaal.
De coördinator Materiaal stuurt verschillende materiaalbeheerders aan, die elk verantwoordelijk zijn voor een deel van het materiaal. 

Reddingspost IJmuiden - Hulpdienstengebouw De Waecker IJRB

Hulpdienstengebouw De Waecker

Hoofdpost met berging voor het reddingsmateriaal, kleedruimtes en toiletten voor de Lifeguards, dagverblijf met keuken, EHBO-ruimte, opleidingsruimte, administratieruimte, dakterras met zitgelegenheid en uitkijktoren met meldkamer.

YMD3.41 – Hulppost Velsen-Noord

Container voorzien van uitkijk en EHBO-ruimte op de Noordpier bij strand Noordpier.

IJmuiderstrand mobiele reddingspost IJRB

YMD3.21 – Mobiele hulppost

Mobiele post die op het strand gezet kan worden, om dichterbij de strandbezoekers en waterrecreanten aanwezig te zijn. Voorzien van EHBO-ruimte.

YMD3.20 – Terreinvoertuig

Terreinvoertuig type Toyota Hilux met custom-made opbouw, geschikt voor vervoer van liggende slachtoffers. Doet dienst als hulpambulance op het strand, waar normale ambulance niet kan komen. Voorzien van EHBO-materialen, AED, calamiteitenscherm, reddingsmaterialen en brancardsysteem. Het concept van dit voertuig is 15 jaar geleden door de IJRB bedacht. Dit is de vijfde (en verbeterde) versie.
Wordt bemand door speciaal opgeleide alarmchauffeur en bijrijder.

Strandambulance IJmuider Reddingsbrigade IJRB

YMD3.30 – Terreinvoertuig

Terreinvoertuig type Mitsibushi L200 met custom-made opbouw, geschikt voor vervoer van liggende slachtoffers. Doet dienst als hulpambulance op het strand, waar normale ambulance niet kan komen. Voorzien van EHBO-materialen, reddingsmaterialen en brancardsysteem.
Wordt bemand door speciaal opgeleide alarmchauffeur en bijrijder.

Reddingsbrigadevoertuig Polaris Ranger 570

YMD3.10 – Terreinvoertuig

Dit multifunctionele vierwiel-aangedreven voertuig biedt plaats aan twee lifeguards en wordt ingezet voor patrouilles en hulpverleningsacties. Het voertuig is voorzien van optische en geluidsignalen. Tot de standaarduitrusting behoort een AED, een rescuetube, werpzak en een EHBO tas. Voor de persoonlijke veiligheid van de lifeguards zijn signaalvesten en redvesten aan boord.

Kawasaki Mule Reddingsbrigade voertuig

YMD3.60 – Terreinvoertuig

Klein terreinvoertuig type Kawasaki Mule. Open voertuig, daardoor vooral geschikt als rijdend aanspreekpunt. Voorzien van EHBO-materialen en reddingsmaterialen. De YMD3.60 beschikt over een draagsysteem voor een rescueboard.

IJmuider Reddingsbrigade reddingsboot Lifeguards

YMD3.18 – Vaartuig AB

Reddingsboot, type AB13, aluminium met opblaasbare tubes. Voorzien van 15PK motor en uitgerust met reddingsmaterialen voor zwemmers en (kite)surfers.

Reddingsbrigadeboot PM500 van Reddingsbrigade IJmuiden

YMD3.19 – Vaartuig PM500

Snelle reddingsboot, type ProMarine 500, polyester met opblaasbare tubes. Voorzien van 60 PK motor, uitgerust met reddingsmaterialen, mobilofoon en marifoon. Lengte: 5 meter

Reddingsbrigade boot in de branding

YMD3.28 – Vaartuig AB

Reddingsboot, type AB13, zie verder bij YMD3.18.

YMD3.29 - Vaartuig RNR490

Snelle reddingsboot, type RNR490, polyester romp met tubes, voorzien van 70PK Yamaha motor. Uitgerust met reddingsmaterialen, mobilofoon en marifoon. Lengte 4.90 meter. De RNR 490 is door Reddingsbrigade Nederland in samenwerking met diverse reddingsbrigades ontwikkeld als snelle reddingsboot voor de kust- en ruime binnenwateren. De boot is zeer stabiel en biedt plaats voor 4 geredden naast een bemanning van 2 personen.

Bondsvlet Reddingsbrigade

YDM3.38 - Vaartuig Bondsreddingsvlet

Reddingsboot, type bondsreddingsvlet, polyester. Voorzien van 15PK motor, ook geschikt om mee te roeien.

Snelle reddingsboot Reddingsbrigade IJmuiden

YMD3.39 - Vaartuig PM600

Snelle reddingsboot, type ProMarine 600, polyester met tubes. Voorzien van 90PK motor, uitgerust met reddingsmaterialen, mobilofoon en marifoon. Lengte: 6 meter.

Seadoo Waterscooter Reddingsbrigade IJmuiden Jetski

YMD3.17 - Vaartuig Waterscooter

Snelle reddingswaterscooter, type SeaDoo. Voorzien van 155PK motor en van speciale reddingsplank. Zeer geschikt voor snelle reddingsacties en hulpverlening in hoge branding.

Rescueboard Lifeguard Reddingsbrigade

Rescueboard

Reddingsplank, type RNLI. Voorzien van handgrepen en zachte padding. Kan gemonteerd worden op terreinvoertuig 3.60.