Vrijdagavond hebben de jongere leden van de IJmuider Reddingsbrigade (IJRB) afgezwommen voor het nationale A, B of C zwemdiploma. En met succes, want iedereen is geslaagd.

De kinderen kunnen vanaf hun vijfde jaar leren zwemmen bij de IJmuider Reddingsbrigade. Zij krijgen elke vrijdagavond 45 minuten les van gediplomeerde vrijwilligers. Eerst in het ondiepe bad en uiteindelijk in het diepe voor de nationale zwemdiploma’s.

Afgelopen vrijdag waren enkele kinderen zo ver om af te zwemmen. Met kleren aan stonden de kinderen zenuwachtig te wachten tot dat zij het water in mochten springen. Na het geklede deel moesten de kinderen ook in badkleding zwemmen.

Het moeilijkste onderdeel is volgens de kinderen het gat onderwater. Vanaf de kant moeten de kinderen in het water duiken en respectievelijk 3, 6 of 9 meter onderwater zwemmen. De kinderen die heel erg bang zijn om onder water te zwemmen, maar voorderest wel voldoen aan alle eisen, kunnen bij de IJRB voor een certificaat afzwemmen. Dit certificaat geeft aan dat het kind voldoende zwemtechniek heeft, maar voor één onderdeel niet is geslaagd. De meeste kinderen gaan echter voor het gewone zwemdiploma, want de enthousiaste instructeurs stimuleren en leren de kinderen om gemakkelijk onderwater te zwemmen.

Na het C-diploma kunnen de kinderen blijven zwemmen bij de IJmuider Reddingsbrigade. De IJRB biedt na dit diploma diverse zwemmend redden diploma’s aan. “De enthousiaste leden kunnen jaren bij ons blijven zwemmen. Ik ben ooit ook op mijn vijfde begonnen met zwemmen, ik zwem dus alweer 21 jaar bij de IJRB.” zegt instructeur Frank van der Zwet Slotenmaker.