Het eerste weekend van oktober heeft volgens het KNMI allerlei weerrecords gebroken. Door het mooie weer had ook de IJmuider Reddingsbrigade het druk in het eerste weekend van het “winter”rooster.

Sinds dit weekend draait de IJRB volgens het winterrooster, waarbij de reddingspost alleen fysiek bemand is op zondag. De overige dagen is de IJRB natuurlijk wel inzetbaar via de alarmploeg. Vanwege de goede weersvoorspellingen voor dit weekend werd echter al snel besloten om ook op zaterdag met een strandploeg op het strand aanwezig te zijn.
En dat bleek geen overbodige luxe!

Zaterdag:

Er werd zaterdag gewerkt met een vooruitgeschoven post op het strand. Hier werden preventief polsbandjes uitgedeeld om langdurige vermissingen te voorkomen. Tevens moest er een zeven maal eerste hulp worden verleend bij kleine verwondingen door schelpen of glas en bij een bloedneus. Eén moeder raakte haar zoontje kwijt, die even later gelukkig weer gevonden werd.

Om ongeveer 15:00 uur kwam er een vrouw met een tekenbeet. De teek werd door een EHBO-er van de IJRB verwijderd.

Om 17:00 uur moest er een man van het strand naar de reddingspost vervoerd worden. Hij was tijdens het voetballen door zijn knie gegaan. Op post De Waecker werd vervolgens de knie gekoeld en verbonden met een drukverband.

Om 18:00 uur waren de nog aanwezige leden de post aan het afsluiten toen er een melding binnenkwam van een slagaderlijke bloeding bij een medewerkster van restaurant The Dutch Admirals. Hierop werd direct de alarmploeg gealarmeerd voor ondersteuning. De IJRB ging alvast ter plaatse om EHBO te verlenen. De vrouw bleek gevallen te zijn met een dienblad in haar handen, waarbij een stuk gebroken glas haar polsslagader had geraakt. De vrouw is door de ambulance meegenomen naar het ziekenhuis voor verdere behandeling.

 

Zondag:

Ook zondag was het druk op het strand. Het begon rustig, maar dat gaf de IJRB de kans om met pionnen een pad af te zetten van de post richting de waterlijn. Ook de mobiele post werd op het strand gezet. Na twaalven begon het strand langzaam vol te lopen. Ook over het aantal strandploegleden hoefden de IJRB vandaag niet te klagen: zo’n 20 strandwachten waren aanwezig.

Rond 13:30 uur kwam er via de IJRB-post in Velsen-Noord een melding binnen van een supper tussen de pieren. Een supper is een Stand Up Peddelaar, iemand die staand op een lange surfplank zich peddelend voortbeweegt. In de vaargeul is dit levensgevaarlijk en daarom verboden. De IJRB is met een boot ter plaatse gegaan om de supper te waarschuwen en naar veilig water te begeleiden.

Vlak na het afhandelen van deze actie, moest de boot richting IJmuiderslag. Daar was een jachtje vast komen te zitten op een zandbank. De toevallig aanwezige KNRM-reddingboot Adriaan Hendrik van station Egmond aan Zee heeft een sleepverbinding gemaakt. Zo kan het jacht weer snel worden losgetrokken.

De rest van de dag is de IJRB druk geweest met preventief patrouilleren op het strand en het verlenen van eerste hulp bij kleine verwondingen. Om zes uur waren de meeste strandbezoekers weer huiswaarts gekeerd. Na het opruimen van het materiaal kon ook de strandploeg van de IJRB op huis aan.