Na de hittegolf, is afgelopen week met 11 hulpverleningen als zeer rustig te bestempelen voor de IJmuider Reddingsbrigade. Tijdens de hittegolf waren dat nog ruim 100 hulpverleningen. Toch waren de vrijwillige lifeguards deze week elke dag aanwezig, want dat is standaardprocedure in de zomervakantie. En niet onterecht, want elke dag was er wel iets te doen.

Hulpverleningen

Op maandag is er eerste hulp verleend aan iemand met een flinke snijwond. Dinsdag voeren ze uit naar een catamaran die vanaf het strand onbemand was afgedreven. De catamaranclub was ondertussen ook zelf met een bemanningslid onderweg, die de catamaran terug naar het strand kon varen. Donderdag is er een kitesurfer gered die niet meer zelfstandig terug kon komen. Later op de dag is de alarmploeg gealarmeerd voor een persoon die zijn/haar hond achterna was gesprongen vanaf de Noordpier. Gelukkig kon de persoon zelfstandig uit het water klimmen. Vrijdag kwam de alarmploeg ook in actie voor een persoon met hartproblemen op het strand. Op zaterdag en zondag waren het voornamelijk kleine eerste hulp gevallen door splinters of kleine sneetjes.

Opleidingen

Naast de hulpverleningen en het oefenen gedurende de stranddiensten, is er in de zomer elke woensdagavond een lifeguardcursus met theorie en praktijkoefeningen. Tijdens de lifeguardcursus worden de cursisten op hun eigen niveau opgeleid. Zo moeten de Junior Lifeguards een hulpverlening uitvoeren onder leiding van een lifeguard. Een lifeguard moet kunnen aansturen en zelfstandig beslissingen kunnen maken, maar kan ook een specialisatie volgen, zoals Lifeguard Chauffeur of Lifeguard Schipper. De instructeurs verzinnen daarom elke week één of meerdere casussen om alle cursisten op eigen niveau te laten oefenen. Tevens worden er, zowel op het strand als in het water, conditietrainingen gedaan.

Verenigingsavond

Buiten de zomervakantie om geeft de IJmuider Reddingsbrigade elke vrijdagavond zwemles in zwembad De Heerenduinen. Omdat er nu geen zwemlessen zijn, wordt de vrijdagavond als verenigingsavond ingevuld. De lifeguards en instructeurs organiseren elke week een activiteit. Dit kan een speurtocht zijn, een spel, een oefening of zoals afgelopen week een sportactiviteit. Afgelopen week hebben diverse leden een (sprint) triatlon gedaan, waarbij zij 800 meter zwemmen in zee, 20 kilometer fietsen en 5 kilometer hardlopen. Deze avonden zijn een leuke en gezellige afleiding voor de vele vrijwilligers die hun vrije tijd besteden om andere te helpen. Het maakt de Reddingsbrigade, naast een hulpdienst, ook een leuke vereniging om lid van te zijn.