Tot nu toe is het geen geweldig zomersweer en dat is te merken voor de vrijwillige lifeguards van de IJmuider Reddingsbrigade (IJRB). Afgelopen week werd het weer iets beter, maar ondanks dat hoefde ze niet vaak in actie te komen.

Deze week hebben de lifeguards 16 keer hulp verleend, waarvan het merendeel afgelopen zondag. In de meeste gevallen (10 keer) ging het om het verlenen van eerste hulp. De eerste hulpverleningen van de reddingsbrigade lopen uiteen van schelpjes/splinters in de voet tot aan gebroken ledematen of reanimatie. Deze week betrof het voornamelijk de kleinere gevallen. Alle lifeguards hebben hun eerste hulp diploma. Zij moeten het EHBO-diploma geldig houden door jaarlijkse bijscholingen te volgen. De vereniging organiseert de bijscholingen voornamelijk in de winterperiode.

Afgelopen vrijdag was het aflandige wind, waardoor drijvende voorwerpen verder de zee op dreven. Om hiervoor te waarschuwen is de oranje windzak gehesen in de vlaggenmast. Daarnaast hebben de lifeguards verschillende strandbezoekers met luchtbedjes gewaarschuwd.

Zondag bleek uiteindelijke de drukste dag van de week. ’s Ochtends begonnen de lifeguards met een zoekactie in de jachthaven Seaport Marina. Volgens de kustwacht was er een noodsignaal gegeven via een marifoon van een onbekende boot. Na een zoektocht in de jachthaven is er niets aangetroffen. ’s Middags zijn lifeguards die een bewakingsronde reden snel te water gegaan voor twee zwemmers die in de problemen leken. De twee zwemmers konden niet heel goed zwemmen, maar konden zelfstandig terugkomen.

Ook komende week staan de lifeguards weer dagelijks klaar voor de strandbezoekers.