Vorige week begon de zomervakantie in regio Noord. Vanaf maandag 24 juli zijn de vrijwilligers van de IJRB daarom ook doordeweeks weer aanwezig op het strand.

De eerste week was het erg rustig vanwege het matige weer. Er was nauwelijks strandbezoek, maar desondanks waren er dagelijks 7 tot 9 Lifeguards actief.

Op maandag 24 juli hielp de IJRB een opvarende van een zeilboot. Binnenkort wordt in Scheveningen het WK Zeilen georganiseerd (10-20 augustus) en veel internationale zeilteams oefenen op dit moment voor de kust van IJmuiden. Eén van de deelnemers moest geholpen worden vanwege hoofd/nekletsel. Een boot van de IJRB begeleidde de beveiligingsboot, waar het slachtoffer in zat, rustig naar de jachthaven Seaport Marina. Daar stond inmiddels een voertuig van de IJRB en een ambulance klaar. De zeiler is voor controle naar het Rode Kruis Ziekenhuis gebracht.

Dinsdag 25 juli kwam er een inspecteur van de Blauwe Vlag langs op de reddingspost. De Blauwe Vlag is een internationale milieuonderscheiding, die jaarlijks wordt toegekend aan stranden en jachthavens. Het gaat hierbij om o.a. milieu- en duurzaamheidsmanagement, veiligheid en waterkwaliteit.

Op vrijdag 28 juli kwam een vaartuig van de IJRB op zee bij Velsen-Noord een kitezeil tegen. De kite dreef op zee en er was geen kitesurfer in de buurt. De bemanning nam het kitezeil aan boord. Daarna maakten ze een zoekslag om te kijken of de kitesurfer nog ergens in zee dreef. Reddingsbrigade Wijk aan Zee werd erbij gevraagd voor assistentie op het strand. Uiteindelijk spotte de bemanning van de reddingsboot een surfer op het strand. Deze surfer liep met een kiteboard over het strand, maar had geen kite bij zich. Eén van de bemanningsleden stapte met het kitezeil over boord en zwom naar de kant. Daar bleek het kitezeil inderdaad bij deze surfer te horen.

Opleiding en training

Op dit soort rustige dagen besteden de Lifeguards vooral tijd aan opleiding en training. Ze oefenen o.a. het varen, rijden en het verlenen van eerste hulp. Op deze manier blijft iedereen goed getraind.

Naast het oefenen tijdens de stranddienst, is er ook elke woensdagavond een cursusavond. De Lifeguards oefenen hier vooral reddingen in zee, uitgevoerd door zwemmende redders. Per casus krijgt één van de cursisten de leiding. Deze Lifeguard bepaalt wie de redding uitvoert en met welk reddingsmiddel. De instructeurs bespreken elke casus na en geven adviezen voor de volgende redding. De oefeningen komen rechtstreeks uit de praktijk. Vaak zijn het variaties op daadwerkelijke reddingen, die in het verleden zijn gedaan. Er zijn ook Lifeguards in opleiding tot chauffeur. Om die reden wordt ook het voertuig regelmatig ingezet tijdens deze cursus. Aan het einde van het zomerseizoen (september/oktober) is er een examen voor deze opleiding.

Zie ook https://www.ijrb.nl/onze-taken/opleidingen/ voor meer informatie over de opleidingen van de IJmuider Reddingsbrigade.