De afgelopen week was het weer in IJmuiden zeer wisselend. Daardoor verschilde de situatie die onze lifeguards op het strand zagen ook van dag tot dag.

Dinsdag was het warm en waren er veel strandbezoekers waardoor er veel mensen met EHBO’tjes (42) naar onze post kwamen, de volgende dag regende en waaide het hard waardoor de pieren gesloten werden. Dinsdag zijn er 15 lifeguards actief geweest en is de Reddingsbrigade van 09.00 uur tot 22.30 uur aanwezig geweest op het strand. De andere dagen kon men het af met gemiddeld 6 lifeguards en ging men tussen 18.00 uur en 19.00 uur naar huis.

Eén ding dat de hele week terug kwam was de sterke stroming bij afgaand tij. Om deze reden is er twee keer een gele vlag gehesen om de strandbezoekers te waarschuwen voor de gevaarlijke situatie. De lifeguards hebben deze week twee reddingen uitgevoerd en vijf keer geholpen bij baders en/of zwemmers die last hadden van deze stroming. Let daarom gedurende de dag goed op of er vlaggen worden opgehangen. De gele of rode vlaggen hangen op de volgende plekken: bij onze post op het Waeckerpad (de strandopgang bij de parkeerplaats), op het strand van IJmuiden aan Zee aan de verdwaalpaal met de gele schelp, en op het strand van IJmuiderslag aan de verdwaalpaal met de blauwe vis.

Advies voor de rest van zomer is: wees voorzichtig in en vlakbij de zee! Er kan een sterke stroming staan richting zee bij eb, waardoor terug naar het strand zwemmen heel moeilijk wordt. Bij vloed kunnen kleine kinderen worden verrast door het snel opkomende water. Wees dus alert, en ga niet te ver de zee in!

Verder hopen wij dat iedereen nog veel kan genieten van het weer en het strand. Onze lifeguards staan iedere dag van de zomervakantie klaar om vragen te beantwoorden en te helpen waar nodig!