Zaterdagnacht, even na middernacht, strandde een zeiljacht ter hoogte van IJmuiderslag. De Tizmon’s Ensueno, met een vaste ligplaats in IJmuiden, voer lang de kust toen de stuurautomaat weigerde. Voordat de schipper kon ingrijpen kwam het jacht op een zandbank te liggen.

Vanwege het opkomende tij kwam het jacht steeds hoger en daarom ook steeds schuiner te liggen. De reddingboot Koos van Messel van de KNRM en de IJmuider Reddingsbrigade werden gealarmeerd. De schipper had ondertussen het jacht verlaten en stond op het strand naast de eigenaar die van huis gebeld was.

Omdat de Koos van Messel vanwege zijn diepgang niet bij het jacht kon komen, is een sleeplijn overgezet op een rubberboot van de reddingsbrigade. Deze lijn is vervolgens naar het strand gebracht. Daar hebben leden van de KNRM en de reddingsbrigade de lijn door de branding lopend naar het jacht gebracht. Helaas ging het mis met het vastmaken, want de lijn schoot los.

Het jacht was intussen over de bank heen geslagen en lag bijna op het strand. De brandweer van IJmuiden was ondertussen ook opgeroepen en zorgde voor extra verlichting. Vanuit Zandvoort was een kusthulpverleningsvoertuig van de KRNM ter plaatse gekomen en die leverde een extra bemanningslid voor op het jacht.

De tweede poging om de lijn aan het jacht vast te maken, op dezelfde wijze maar dan meer naar het zuiden, had wel succes. De hulpverleners kregen het daarbij in de branding soms zwaar te verduren. Gebruikmakend van het opkomend tij en het slingeren van het jacht, lukte het de Koos van Messel om het jacht over de bank heen te trekken richting zee. Met een bemanningslid van KNRM Zandvoort en twee brigadeleden op het jacht werd het jacht vervolgens naar Marina Seaport worden gesleept.

Twee uur na de stranding werd het jacht afgeleverd in de jachthaven. Op het eerste oog is er vrijwel geen schade, maar een onderzoek zal dit verder moeten uitwijzen. Het stevige schip heeft in ieder geval geen water gemaakt.

De eigenaar heeft gedurende de actie zelf meegeholpen, maar was daar in zijn t-shirt eigenlijk niet op gekleed. Hij heeft nog enige tijd met een reddingsdeken om hem heen toegekeken, maar toen heeft de reddingsbrigade hem met enige overredingskracht naar de jachthaven gebracht om droge kleren aan te trekken. Op de brandstofsteiger van de jachthaven heeft hij het jacht weer terug gekregen.