De IJmuider Reddingsbrigade heeft een zeer drukke week achter de rug, met prachtig weer en veel hulpverleningen. De zomer brak eindelijk aan en dat leidde tot grote drukte op het strand van IJmuiden.

Maandag:
Het begin van de week was al lekker zonnig en warm, met een temperatuur van ongeveer 23 graden. De wind, die de afgelopen weken soms stormachtig was, ging eindelijk liggen. Het strandbezoek viel nog wat tegen, alsof de mensen nog niet konden geloven dat de zomer echt was aangebroken.

De IJRB was aanwezig met een relatief kleine ploeg en begon met het uitdelen van 06-polsbandjes en zette de mobiele post met bemanning op het strand. Uiteindelijk werd er 13 keer eerste hulp verleend aan strandbezoekers en moest 1 kind teruggebracht worden bij zijn ouders.

Dinsdag:
Dinsdag waren de omstandigheden nog iets beter dan maandag (25 graden en zuidoostenwind, kracht 2-3 Bft) en dat was te merken aan de drukte op het strand.

Wederom werd een groot gedeelte van de dag gedraaid vanaf de vooruitgeschoven mobiele post. De 06-polsbandjes vonden gretig aftrek en de Lifeguards van de IJRB waren de hele dag druk met het verlenen van eerste hulp. Het betrof hierbij meestal het verwijderen van stukjes schelp uit voeten, maar ook snijwonden en kwallenbeten. Aan het einde van de dag stond de teller op 49x EHBO.
Ook werden er 3 gevonden kinderen teruggebracht bij hun ouders.

In de middag werd de IJRB gevraagd om de politie te assisteren in verband met jongeren die bij het kleine strand van de Zuidpier afsprongen. De jongeren werden door de IJRB en de politie gewaarschuwd.

Woensdag:
Naast de mobiele post op het strand van IJmuiden werd ook de hulppost op strand Velsen-Noord vandaag geopend. Ook op dit strand was het aardig druk. De IJRB is vorig jaar gestart met de actieve bewaking van dit strand en heeft sinds deze zomer ook de beschikking over een hulpverleningsvoertuig (Kawasaki Mule), waardoor de inzetbaarheid enorm vergroot is.

Tegen het einde van de middag verrichte de IJRB een bijzondere hulpverlening. Een paard kreeg op het strand een onverwachte tik op de billen en schrok hier zo van, dat het de boulevard op vluchtte. De IJRB ging in de achtervolging en kon het paard uiteindelijk in de duinen naast de Ampèrestraat tot stilstand manen. De chauffeur van het hulpverleningsvoertuig dat de achtervolging had ingezet, bleek vervolgens een regelrechte paardenfluisteraar. Hij leidde het dier rustig terug naar de Ampèrestraat, waar het tweede voertuig van de IJRB inmiddels met de eigenaar van het paard was aangekomen.

Tijdens de wekelijkse Lifeguardcursus, die op woensdagavond gegeven wordt, moest de IJRB nog uitrukken voor een vrouw die in verwarde toestand ver de zee in gezwommen was. Opvarenden van een catamaran wilden de vrouw redden, maar hierbij sloeg hun eigen catamaran om. Uiteindelijk lukte het wel om met behulp van een particulair vaartuig dat toevallig in de buurt was, de vrouw naar het strand te brengen. Hier werd zij opgevangen door de IJRB en kreeg de hulp die zij nodig had. De IJRB heeft daarna de catamaranzeilers nog geassisteerd.
Aan het einde van de dag stond de teller op 55 hulpverleningen, waarvan 43x EHBO, 4x assistentie, 3x vermissing, 3x vondeling, 1x redding en 1x vervoer.

Donderdag:
Ook op donderdag had de IJRB weer een drukke dag. Naast hoofdpost De Waecker waren ook de mobiele post en de hulppost Velsen-Noord de gehele dag open. Het was de hele dag druk met het uitdelen van de 06-polsbandjes en het verlenen van eerste hulp.

In het begin van de middag rukte de IJRB uit voor een meisje dat met de oostenwind was afgedreven op haar luchtbedje. Het meisje kon niet meer zelfstandig terugkomen en werd door de boot van de IJRB veilig aan wal gebracht.

Wat later kwam er een melding van de kustwacht binnen bij de KNRM en de reddingsbrigade van Wijk aan Zee in verband met een zwemmer/vaartuig in de problemen bij de Noordpier.
Hierop is ook de IJRB ter plaatse gegaan met een snelle boot. Het bleek te gaan om een zwemmer die met zijn bodyboard ver de zee op was gegaan en vervolgens niet meer terug kon komen. Het slachtoffer is aan boord genomen van de reddingsboot van reddingsbrigade Wijk aan Zee (WRB). Daarna is hij aan land gebracht voor verdere behandeling. Omdat de melding onduidelijk was over het aantal personen dat in problemen zou zijn, maakte reddingsboot Donateur van KNRM-station Wijk aan Zee samen met de boten van de IJRB en WRB nog een zoekslag langs de Noordpier naar een eventueel tweede slachtoffer. Na verificatie van de melding bleek het toch te gaan om slechts 1 persoon en konden de reddingsboten weer huiswaarts.

In totaal werd er deze dag 53x hulp verleend (40x EHBO, 5x verre zwemmer teruggestuurd, 3x drijvend voorwerp opgepikt, 2 redding, 1x vermissing, 1x vondeling en 1x vervoer)

Vrijdag:
De laatste dag van deze drukke week begon vreemd. Het weer was een beetje onbestemd met bewolking en benauwde temperaturen. Het strandbezoek was ’s ochtends dan ook minimaal. Tegen het middaguur brak echter het zonnetje door en liep het strand toch nog aardig vol met mensen. Ook in Velsen-Noord gebeurde dit, dus de IJRB had vandaag ook weer beide hulpposten open.
Rond een uur of vijf begon het te regenen, waardoor de strandbezoekers al snel het strand verlieten.

De IJRB verleende aan het einde van de middag de brandweer nog assistentie, zodat deze kon nablussen bij paviljoen Beach Inn. Hier was een brandje ontstaan, toen de eigenaar afval aan het verbranden was.

Ondanks het wat minder strandbezoek verleende de IJRB in totaal nog 26 keer eerste hulp vandaag.

De week in cijfers (23-7 t/m 27-7-2012):

Openingsuren hoofdpost De Waecker: 63,5 uur
Gedraaide uren strandploegleden: 599 uur
Aantal hulpverleningen (totaal): 204
Aantal keer EHBO: 171
Aantal keer redding: 3
Aantal keer vondeling: 8
Aantal keer vermissing: 4
Aantal keer assistentie vaartuig: 3
Aantal keer assistentie andere dienst: 3
Aantal keer terugsturen verre zwemmer: 5
Aantal keer oppikken afdrijvend object (preventief): 3
Aantal keer vervoer strandbezoekers: 4