Woensdagavond 24 juni 2009 omstreeks 19:30 uur werden de vrijwilligers van de IJmuider Reddingsbrigade door de brandweer meldkamer middels P2000 gealarmeerd. Achttien vrijwilligers van de IJRB reageerden op deze oproep.

Op de reddingspost aangekomen bleek er een kitesurfer achter zijn kitebord aan te zwemmen aan de zuidzijde van de Zuidpier te IJmuiden. Een pierbezoeker zag dit en belde het alarmnummer 112. De kitesurfer zwom inmiddels al bij de bocht van de Zuidpier ongeveer 750 meter uit de kust.

Op het moment dat de vrijwilligers op het strand reden om een boot te lanceren, die de kitesurfer uit het water zou halen, belde een andere strandbezoeker 112 om te melden dat er een kitesurfer voor de strandhuisjes 500 meter op zee dreef en niet meer terug kon komen. Hierop werd direct een tweede vaartuig gelanceerd.

Beide vaartuigen waren snel ter plaatse bij de kitesurfers. De kitesurfer die bij de pier zwom was inmiddels door de beheerder van Seaport Marina de pier op getrokken. De kitesurfer verklaarde dat hij zijn bord verloor tijdens het kiten en dat hij deze nog zag drijven, toen hij op de pier liep om deze te zoeken. Op de pier besloot hij achter zijn bord aan te springen, maar toen hij in het water lag kon hij zijn bord niet meer vinden en door de stroming dreef hij verder de zee op.

De kitesurfer die op zee dreef ter hoogte van de strandhuisjes werd door het tweede gelanceerde vaartuig van de IJRB gered. De kitesurfer werd naar de kant gebracht, waar hij verklaarde op het strand en vlak onder de kust te hebben willen oefenen. Zijn vlieger werd ‘gepakt’ door de wind en zo werd hij de zee op geblazen. Door het in de war raken van zijn lijnen lukte het niet meer om terug te komen.

De vaartuigen die op het water waren zochten nog tevergeefs bij de Zuidpier naar het kitebord van de eerste geredde surfer.

De IJRB zette tijdens deze inzet 2 voertuigen in en een SB-Cat en een Brio 450. Achttien vrijwilligers kwamen op deze alarmering af. De reddingspost werd omstreeks half 9 afgesloten.