De dag begon rustig voor de IJmuider Reddingsbrigade. Het was goed strand weer en het strand was redelijk druk. Voor de IJmuider Reddingsbrigade was het zelfs relatief rustig met nul EHBO-tjes op de teller. Totdat er een melding binnenkwam via het kustwachtcentrum te Den Helder `ZWEMMER VERMIST´

Een aantal leden van de IJmuider Reddingsbrigade waren op het moment van de melding, 18:38 uur, nog op de reddingspost. De aanwezige leden hebben hierop direct actie ondernomen door één voertuig het strand op te laten rijden om een eventuele melder op te zoeken en één vaartuig is ingezet vanuit de jachthaven. De opgeroepen alarmploeg was onderweg van huis om eventueel meerdere vaartuigen en voertuigen te bemannen. Tevens was de KNRM onderweg met drie vaartuigen vanuit Zandvoort, Wijk aan Zee en IJmuiden.

Na kort overleg met het Kustwachtcentrum bleek het te gaan om een zwemmer die na een kwartier zwemmen uit het oog verloren is door de meldster en deze heeft direct 112 gebeld.
Nog voor de IJRBers ter plaatse waren heeft het Kustwachtcentrum de melding weer ingetrokken, de zwemmer, een klein meisje, was reeds ongedeerd het water uit gelopen.

Kort hierop gingen de alarmontvangers weer, ditmaal via de ambulance meldkamer: een man die wat verward overkwam, liep al enkele uren op het strand en de melder vertrouwde dit niet. Hierop zijn twee voertuigen van de IJRB ter plaatse gegaan, waarvan één met politie en ambulancepersoneel. De man bleek dronken te zijn en is door een bekende opgevangen.

Later op de avond kwam er een melding binnen bij de IJRB dat een grote vogel dood op het strand zou liggen. Deze is door de IJRB van het strand gehaald en naar de dierenambulance gebracht.