Afgelopen weekend stegen de temperaturen voor het eerst dit jaar weer richting de 30 graden. Dit was ook zichtbaar aan de drukte van strandbezoekers op het IJmuiderstrand. En dat betekent werk voor de vrijwillige lifeguards van de IJmuider Reddingsbrigade, kortweg IJRB.

Ondanks het nog vrij koude water, namelijk rond de 16 graden, zochten veel strandbezoekers de verkoeling op in de Noordzee. Volgens Irene Bal, lifeguard bij de IJRB, zijn er nagenoeg weinig problemen door het koude water geweest dit weekend. Wel zagen zij dat de hitte en de (soms) sterke oostenwind wat problemen gaven.

Een aantal mensen raakte onwel door de hitte en hebben hiervoor hulp gekregen. Want ook op het strand is het belangrijk om regelmatig uit de zon te gaan. Maar door de wind vlogen er regelmatig parasols over het strand. De wind zorgde ook dat aantal baders met drijfmiddelen moeite hadden om terug te komen bij het strand. Om deze reden heeft het hele weekend de oranje windzak en de gele vlag aan de vlaggenmasten gehangen. De windzak geeft aan dat het onveilig is om met (opblaasbare) drijfmiddelen het water op te gaan. Helaas heeft de reddingsbrigade toch veel drijfmiddelen op het strand gezien en ook diverse keren moeten ingrijpen. Dit heeft ook geresulteerd in drie reddingen van vier personen.

De gele vlag waarschuwt de strandgasten voor onveilige situaties. Het is hierbij ook niet de bedoeling om met drijfmiddelen het water in te gaan. Deze vlag wordt gehesen als de condities van het (zwem)water gevaarlijk zijn. Zwemmen, baden en andere activiteiten op of in het water worden afgeraden. Zwemmers en baders moeten extra voorzichtig en waakzaam zijn. “Het is belangrijk dat de badgasten weten wat de gevaren zijn” zegt Irene, “en als er hier vragen over zijn, kan je altijd één van onze lifeguards aanspreken.”

De vrijwillige lifeguards van de IJRB zijn afgelopen zaterdag aanwezig geweest van 10.00 uur tot 20.00 uur en op zondag van 10.00 uur tot 22.00 uur. In totaal zijn er 45 hulpverleningen verricht. Irene: “Het waren lange, warme en drukke dagen, maar het is een goed begin van hopelijk een mooie zomer!”.