De zomer van 2016 was tot deze week flink teleurstellend qua weer en strandbezoek. In juli was het slechts een paar dagen echt goed strandweer en in augustus was het helaas niet beter. Maar de tropische temperaturen van de afgelopen dagen maakten veel goed.

Terwijl de meeste Nederlanders inmiddels weer terug zijn van vakantie en in Midden-Nederland de scholen zelfs al begonnen zijn, steeg het kwik deze week tot ruim boven de 30 graden Celsius. En dat was op de stranden, ook in IJmuiden, goed te merken!

De vrijwilligers van de IJmuider Reddingsbrigade zijn al vanaf 1 juli iedere dag actief op het strand. Waar er de afgelopen weken vooral geoefend werd, moesten de leden nu vol aan de bak.

Op woensdag 24 augustus moest de IJRB 66x in actie komen. Een dag later stopte de teller pas bij 92 hulpverleningen (een evenaring van het record van zondag 21 juli 2013) en vandaag, vrijdag 26 augustus, kwamen er nog eens 17 inzetten bij. Bij elkaar opgeteld werd er in 3 dagen tijd dus 175x hulp verleend.

De afgelopen 5 jaar is het pas 2 keer eerder zo druk geweest in een tijdsbestek van 3 dagen. Van 17 tot en met 19 augustus 2012 moest de IJRB 170x in actie komen en in de periode 21 tot en met 23 juli 2013 werden er 194 hulpverleningen verricht.


Het overgrote merendeel van de hulpverleningen betrof kleine EHBO-gevallen, maar enkele hulpverleningen sprongen eruit:

Vermiste zwemmer bij Wijk aan Zee

Woensdagavond rond 22.00 uur werd de IJRB samen met Reddingsbrigade Wijk aan Zee en de KNRM gealarmeerd voor een vermiste zwemmer bij Wijk aan Zee. Omdat het tot laat druk was op het strand, was de strandploeg nog aanwezig. Toen de alarmering kwam, werd net de snelle boot uit de jachthaven gehaald. Direct werd de boot weer gelanceerd om koers te zetten naar Wijk aan Zee. Er werd gelijk ook een tweede snelle boot gelanceerd en samen met reddingsboot Donateur van KNRM-station Wijk aan Zee werd op zee gestart met het maken van zoekslagen. Op het strand waren politie, Reddingsbrigade Wijk aan Zee en het kusthulpverleningsvoertuig van de KNRM langs de waterlijn ook aan het zoeken.

Ondanks het feit dat het inmiddels donker was, waren er nog steeds zwemmers en baders aanwezig in het water. Deze werden naar de kant gestuurd, zodat het zoekgebied vrij was. De kustwacht had inmiddels vliegend materiaal richting Wijk aan Zee gestuurd om met infrarood te zoeken. Gelukkig werd de vrouw intussen al in veiligheid aangetroffen op het strand, waarop de zoekactie gestaakt kon worden. Alle eenheden keerden weer terug naar hun post en zo kwam er om 23.00 uur voor de IJRB een einde aan een zeer lange dag.

Meerdere mensen onwel door de warmte

Donderdag was de warmste van de 3 dagen en dat was te merken ook. In een tijdsbestek van een paar uur raakten 6 strandbezoekers dusdanig bevangen door de warmte dat zij naar de reddingspost gebracht moesten worden voor verkoeling. Daar kregen zij ook suiker- en zouthoudende dranken aangeboden in een poging uitdroging te voorkomen. Uiteindelijk hoefde er gelukkig niemand naar het ziekenhuis.

Omgeslagen bootje met 3 opvarenden

Op vrijdag kwam er om 15.00 uur een telefonisch melding binnen dat er een bootje in de problemen zou zijn in de buurt van de Noordpier. Direct zijn er twee boten van de IJRB ter plaatse gegaan. Op dat moment lag er al een loodsboot naast het omgeslagen bootje. De 3 opvarenden waren op het bootje geklommen. Eén boot van de IJRB heeft de 3 opvarenden aan boord genomen en naar Seaport Marina vervoerd. De bemanning van het tweede IJRB-vaartuig heeft het omgeslagen boot teruggekanteld en vervolgens ook naar de jachthaven gesleept. Een voertuig van de IJRB is nog richting Seaport Marina gereden in verband met mogelijke onderkoeling van de opvarenden, maar dit bleek niet het geval.