Vandaag heeft een examencommissie van Reddingsbrigades Nederland het strandwachtexamen afgenomen voor 20 IJRB-leden. Het is de laatste keer dat het “oude” strandwachtexamen wordt afgenomen. Volgend jaar wordt er gestart met de nieuwe bondslijn “Junior Lifeguard”, “Lifeguard” en “Senior Lifeguard”, waarbij op een hele andere manier examen wordt gedaan.

Er waren 6 kandidaten voor het Strandwacht Brevet, 10 voor strandwacht A en 4 voor Strandwacht B. Het examen begon om 10:00 uur vanmorgen met een aantal praktijkonderdelen.

Allereerst moesten de kandidaten een aantal vervoers- en bevrijdingsgrepen laten zien op het strand. Daarna gingen zij, onder leiding van de Strandwacht B-kandidaten, het water in om een lijnredding, een tuigjesredding en een redding met een kettinggreep uit te voeren. Ook werd er een zwin afgezocht.

Na de reddingsacties moesten de kandidaten nog een run-swim-run op tijd uitvoeren; een onderdeel waarbij een stuk gerend moet worden naar het water, gevolgd door 100 meter zwemmen en weer terugrennen naar het beginpunt.

Het laatste praktijkonderdeel betrof een zwemoefening, waarbij slachtoffers gesleept moesten worden en waarbij onder water moest worden gezwommen.

Na een warme douche en een lunch met broodjes en soep, werd er in de middag gestart met het mondelinge theorie-examen. In groepjes van twee moesten de kandidaten diverse vragen beantwoorden over getijden, stroming, wind, reddingsmiddelen en reddingsmethodes.

Daarna konden gelukkig een heleboel diploma’s worden uitgereikt. Helaas zijn 2 A-kandidaten gezakt op hun theoretische kennis. Tevens zakte een B-kandidaat voor de praktijk (het leidinggeven).

De geslaagden:

Lisa Bakker, Thijs Defourny, Dennis van Herle, Brian Huijser, Kevin v/d Toorn en June Wessels (Strandwacht Brevet)

Christopher Broek, Ruud van Geldrop, Melissa Goris, Dennis Uytendaal, Chris van Velzen, Sanne van Velzen, Kim de Vlieger en Fernando Vlieland (Strandwacht A)

Inge Dekker, Jort Gouverneur en Deborah Kamerbeek (Strandwacht B).