Vandaag werd op diverse plaatsen in Nederland een strandwachtexamen gehouden. Ook in IJmuiden deed een groep IJRB’ers examen.

De IJmuider Reddingsbrigade startte om 09:30 uur met het praktijkgedeelte van het examen. In totaal deden er 14 leden examen: 12 voor brevet strandwacht, 1 voor strandwacht A en 1 voor strandwacht B.

Nadat de eerste 2 praktijkoefeningen waren uitgevoerd – bevrijdingsgrepen en een redding met kettinggreep – barstte een korte onweersbui los boven IJmuiden. Direct werd het praktijkexamen stilgelegd.

Besloten werd om eerst het theorie-examen af te nemen en daarna verder te gaan met de praktijk, mits het weer het zou toelaten.

In groepjes van 2 moesten de cursisten mee met een examinator om een kwartier lang theorievragen te beantwoorden over de Nederlandse kust, gevaren voor baders en zwemmers, de invloed van wind en getij en over diverse reddingsmethoden.

Daarna bleek de onweersbui inmiddels over te zijn en kon ook het praktijkgedeelte worden afgerond. Er werd nog een lijnredding uitgevoerd, een zwin afgezocht en alle kandidaten moesten nog een run-swim-run afleggen en een stuk zwemmen in zee.

Hierna trok de examencommissie zich terug voor een kort beraad en kwam vervolgens terug met de mededeling dat alle cursisten geslaagd zijn.

Bij deze dus hartelijke felicitaties voor: Björn Anderson, Kimberley Barhorst, Niels Commissaris, Jurre Diehl, Melissa Goris, Martijn Gravemaker, Rick Gravemaker, Astrid van der Kolk, Carola Tellier, Carrie Tellier, Mariska Veenings, Andrea van der Zwet (allen brevet strandwacht), Daniël Lakeman (strandwacht A) en Kirsten van Zandvoort (strandwacht B)