Reddingsbrigades Nederland heeft vandaag in IJmuiden geoefend met de nieuwe waterscooter. Een aantal geïnteresseerde brigades, waaronder de IJRB, waren aanwezig.

De waterscooter is leverbaar in twee types, de SeaDoo GTI 155 LTD en de SeaDoo GTX 155 STD. Beide typen hebben een slede achter de waterscooter, voor het vervoeren van slachtoffers. De GTI heeft een vaste stuurkolom en de GTX heeft een in hoogte verstelbare stuurkolom. Ook is de GTX iets groter.

De reddingsbrigades uit Wijk aan Zee, Callantsoog, Tiel, Oss, Rotterdam en IJmuiden waren vandaag aanwezig in IJmuiden om samen met instructeurs van Reddingsbrigades Nederland te oefenen.
Er werd geoefend met het besturen van de waterscooter, maar ook met het varen met een tweede hulpverlener op de slede en het oppikken van zowel eigen bemanningsleden als slachtoffers.

Beide typen waterscooters waren aanwezig om mee te oefenen, waarbij de verschillen direct zichtbaar waren.
Opvallende bevindingen tijdens het oefenen: de waterscooters zijn erg snel, goed wendbaar en het oppikken van slachtoffers is vrij simpel. Helaas stond er geen branding, maar ook hierin schijnen ze goed te functioneren.

De waterscooters worden standaard geleverd in het oranje met RN-striping, een waterdichte communicatieset, 2 impactvesten en helmen met vizier, aluminium strandtrailer en een slede. Aanpassingen zijn in overleg met het bondsbureau mogelijk.