De IJRB heeft samen met collega’s van reddingsbrigades Wijk aan Zee, Bloemendaal, Zandvoort, Haarlem en Zaanstad en de KNRM de intocht van de tallships van SAIL 2015 beveiligd

De vrijwilligers van de IJmuider Reddingsbrigade zijn al sinds de eerste editie van SAIL Amsterdam in 1975 betrokken bij de beveiliging van de parade van tallships, die vanaf de Noordzee via het Noordzeekanaal naar Amsterdam varen.
Ook dit jaar was de IJRB erbij en net als de afgelopen edities werd er samengewerkt met verschillende buurtbrigades, de KNRM, de havendienst, politie, ambulance en brandweer.

De IJRB was de afgelopen week al actief bij de beveiliging van de walkanten tijdens het PreSail-evenement in de Vissershaven in IJmuiden en moest hier een aantal keer in actie komen om hulp te verlenen.

Op woensdagochtend waren de vrijwilligers van de IJRB al vroeg aanwezig op de reddingspost. Om 07.00 uur werden de benodigde materialen (EHBO-tas, AED, brandblussers en communicatieapparatuur) uitgereikt aan de schippers van de boten. Daarna gingen de bemanningen op weg richting het Noordzeekanaal.

De KNRM beveiligde het gebied ten westen van de sluizen van IJmuiden: de monding van de pieren, het water tussen de Noordpier en de Zuidpier en het havengebied.
De reddingsbrigades namen het Noordzeekanaal vanaf de sluis tot op het IJ voor hun rekening. De diverse boten van de reddingsbrigades werden verdeeld over het kanaal en vervolgens was het wachten op het begin van de SAIL-In Parade.
Klipper Stad Amsterdam voer voorop en daarachter vormde zich een lange optocht van bekende en minder bekende twee-, drie- en viermasters, vergezeld door duizenden plezierjachten, zeilbootjes, motorbootjes en partyschepen.
Op de walkanten langs het Noordzeekanaal was ook veel publiek verzameld om de optocht te bekijken.

De boten van de reddingsbrigade moesten diverse keren in actie komen, met name voor mensen die op een vervelende plaats gestoken waren door een wesp. Daarnaast werden er wat kleine wondjes behandeld en moest er een paar keer een bootje weggesleept worden na motorproblemen.
De samenwerking met de overige hulpdiensten verliep goed door het speciaal ingericht C2000-communicatiekanaal, waarop alle hulpdiensten via de centrale meldkamer met elkaar konden communiceren.

Om ongeveer 17.30 uur waren de laatste boten van de parade in Amsterdam aangekomen en konden de samenwerkende reddingsbrigades de beveiliging van het evenement overdragen aan Reddingsbrigade Amsterdam.

Aanstaande zondag (23 augustus) zal de SAIL Thank You Parade plaatsvinden, waarbij alle schepen gezamenlijk de terugtocht over het Noordzeekanaal naar de Noordzee maken. Ook hierbij zullen de diverse reddingsbrigades, waaronder de IJRB, betrokken zijn.