Reddingsbrigade Nederland kijkt terug op een succesvolle begeleiding van de intocht voor Sail Amsterdam op donderdag. De Reddingsbrigade was mede verantwoordelijk voor de hulpverlening op het water rond de intocht van de vele boten en duizenden opvarenden die vandaag opeengepakt door het Noordzeekanaal naar Amsterdam voeren.

In totaal heeft de Reddingsbrigade meer dan 20 keer hulp verleend. Twee vrijwilligers van de IJmuidense Reddingsbrigade hebben onder meer met gebruik van de AED met succes een man gereanimeerd die op een van de deelnemende boten een hartstilstand had gekregen. De man is aan de ambulance overgedragen voor vervoer naar het ziekenhuis.

De overige hulpverleningen betroffen meestal vaartuigen met motorpech, enkele keren EHBO-hulp en een paar maal nautische hulp aan Tall Ships bij het aanmeren in de sluis en het loskomen van de walkant.
Aan de begeleiding van de intocht deden 80 vrijwilligers van 6 reddingsbrigades uit de regio’s Kennemerland en Zaanstreek-Waterland mee, met ondersteuning vanuit de landelijke organisatie. Er werden 20 boten, 1 verbindingswagen en 4 ondersteunende hulpverleningsvoertuigen van de Reddingsbrigade ingezet.

Coördinator van de operatie Kees Buis van de IJmuidense Reddingsbrigade spreekt van een mooie dag. ‘De intocht is behalve de reanimatie zonder noemenswaardige incidenten verlopen. Er is preventief goed gewerkt en de samenwerking met de andere hulpdiensten verliep prima. En als je in dat ene geval je meerwaarde als Reddingsbrigade kan laten zien, dan geeft dat een goed gevoel.’

Tijdens de intocht werd door de Reddingsbrigade voor het eerst op grote schaal met C2000 gewerkt. Het communicatiesysteem heeft naar wens gewerkt. Het gsm-netwerk was wel enige tijd uit de lucht, maar daar heeft de hulpverlening geen hinder van ondervonden.

Bron: Reddingsbrigade Nederland