Het zomerse weer heeft veel mensen naar het strand getrokken. Voor de vrijwilligers van de IJmuider Reddingsbrigade betekende dit drukke dagen, met een recordaantal hulpverleningen op zondag.

Met ruim 31 graden op zondag waren er al in de ochtend vele strandbezoekers naar IJmuiden gekomen. Door de snelle doorstroming op het parkeerterrein waren er geen files richting het IJmuiderstrand en met een breed strand was er genoeg ruimte voor alle gasten. IJmuiden is hierdoor een geliefd strand voor veel mensen uit de omgeving.

De IJmuider Reddingsbrigade was zondag met totaal 15 leden aanwezig. Al om 9 uur ’s ochtends werden de materialen klaargemaakt, waarna er direct hulp kon worden verleend aan de strandbezoekers. In totaal is er deze dag 92 keer hulp verleend. Een dagrecord!

Ambulances
Zondag moest er drie keer een ambulance naar het strand komen voor de grotere hulpverleningen. De eerste keer was een man verkeerd terecht gekomen in een bootje, waardoor hij last had van zijn rug. De man is door het ambulancepersoneel en de reddingsbrigade op een wervelplank vastgemaakt om zijn rug en nek zo min mogelijk te bewegen. Na controle in het ziekenhuis bleek dat de man een gebroken rug heeft opgelopen. Met een korset is de man de volgende dag terug gegaan naar zijn strandhuisje.

De tweede ambulance was voor een persoon die onwel was geworden door de warmte en last had van suikerziekte. Het slachtoffer is enkele keren buiten bewustzijn geraakt, waarvoor zij gecontroleerd is door het ambulancepersoneel. Na een uur kon het slachtoffer met familie mee naar huis.

De laatste ambulance was voor een vrouw die haar medicijnen niet kon nemen, omdat haar vriend die had meegenomen en niet op tijd terug was gekomen. Haar bloedsuikers zijn gecontroleerd en na een sportdrankje kon zij haar eigen weg weer vervolgen. Een uur later meldde haar vriend zich bij de reddingsbrigade.

Lange dag
De laatste hulpverlening is uiteindelijk om kwart voor elf ’s avonds gedaan. Enkele leden hebben deze dag 14 uur vrijwillig gewerkt om de badgasten een heerlijke dag te bezorgen.

 

Maandag

Na de lange en drukke dag op zondag, bleek ook maandag een tropisch warme dag te worden. De vrijwilligers startten ook deze dag om 9 uur ’s ochtends om alle materialen klaar te maken. Ondanks het feit dat het geen weekend was, waren er vele strandbezoekers aanwezig om enige verkoeling te zoeken. Met een ploeg van 8 vrijwilligers heeft de IJRB voornamelijk vanaf de mobiele hulppost op het strand gewerkt.

Hoogwater
Tussen 14.00 en 16.00 uur werd het snel hoogwater, waardoor strandgasten verrast konden worden. Tevens zijn er door de aanhoudende noordenwind van de afgelopen weken enkele hoge zandbanken gevormd voor de kust van IJmuiden. De spelende kinderen op deze zandbanken hebben niet op tijd door dat het water stijgt, waardoor zij niet meer kunnen staan in de reeds volgelopen zwinnen. De strandwachten hebben daarom van 14.00 tot 16.00 uur de strandgasten gewaarschuwd voor het opkomende water. Ook de komende dagen is het opkomende water snel. Dit komt door het springtij, wat veroorzaakt wordt door de volle maan.

Hulpverleningen
Ook maandag moesten de leden veelvuldig te hulp schieten. In totaal is er 62 keer hulp verleend. Dit betrof 49 EHBO’tjes, waaronder de splinters, sneetjes en kwallenbeten vallen, 2 vermissingen en 11 vondelingen. Om vondelingen snel te kunnen herenigen met hun ouders/verzorgers deelt de IJmuider Reddingsbrigade gratis 06-polsbandjes uit. Op deze herbruikbare polsbandjes kan een telefoonnummer worden genoteerd, waardoor er snel contact kan worden opgenomen met de ouders.

 

Dinsdag

Ook dinsdag was het weer druk op het strand. Wederom waren de vrijwilligers van de IJRB de hele dag aanwezig op het strand, ditmaal vanaf 09.00 uur ’s ochtends tot 20.00 uur ’s avonds. Met een ploeg van in totaal 9 strandwachten en aspirant-strandwachten werden in totaal 40 hulpverleningen verricht.
Opgeteld bij de 92 hulpverleningen van zondag en de 62 van maandag, werd er in 3 dagen tijd dus 194 keer hulp verleend. Het vorige record werd gevestigd in 2012 toen er op 17, 18 en 19 augustus 170 keer hulp verleend moest worden.