Op vrijdag 22 juli om 13:00 uur is de post van de IJmuider Reddingsbrigade op het strand van Velsen-Noord geopend door wethouder Annette Baerveldt en IJRB-voorzitter Hans Rozemeijer.

Deze nieuwe reddingspost maakt het mogelijk om het strand bij Velsen-Noord gemakkelijker te kunnen observeren, sneller in te kunnen spelen op eventuele noodsituaties en zichtbaarder te zijn voor het publiek. De IJmuider Reddingsbrigade streeft er naar om deze zomer elke zaterdag en zondag aanwezig te zijn op de post en zoveel mogelijk op de doordeweekse dagen. Het strand bij de Noordpier wordt de laatste jaren steeds populairder zowel bij strandbezoekers als bij water- en windsporters. De noodzaak voor de aanwezigheid van een hulpdienst op het strand is hierdoor sterk gestegen.

Het strand van IJmuiden is één van de breedste stranden langs de Nederlandse kust. Tevens is IJmuiden natuurlijk bekend om haar pieren: de Noordpier bij Velsen-Noord en de Zuidpier in IJmuiden. Deze pieren zorgen voor een unieke stroming, waardoor het strand elk jaar weer enkele meters breder wordt.

De strandploeg van de IJmuider Reddingsbrigade bestaat uit ongeveer 60 vrijwilligers die verantwoordelijk zijn voor het uitvoeren van de bewakingstaak. Deze bestaat primair uit het preventief aanwezig zijn in het bewakingsgebied wat loopt van Velsen-Noord tot het strand van Bloemendaal en de direct hieraan grenzende gebieden, zoals het binnenmeer, de jachthaven en het duingebied.

Tevens zorgt de strandploeg voor het verlenen van hulp in dit gebied, als dat nodig is. In totaal moet de strandploeg jaarlijks tussen de 500 en 800 keer te hulp schieten. Het gaat hierbij veelal om kleine EHBO-inzetten en het terugvinden van vermiste ouders of kinderen, maar ook om ambulancevervoer en levensreddende handelingen.

Om de strandbewaking goed uit te kunnen voeren, heeft de IJmuider Reddingsbrigade de beschikking over een hoofdpost, twee (mobiele) hulpposten, twee terreinvoertuigen, zes boten en vanaf vrijdag dus ook een hulppost bij Velsen-Noord.