Op woensdag 9 november 2016 ontvingen Gina Plug en Jeroen Visser uit handen van burgemeester Dales een oorkonde van de Maatschappij tot Redding van Drenkelingen. Gina Plug en Jeroen Visser krijgen deze oorkonde omdat ze op 5 juni 2016 twee drenkelingen uit het water hebben gehaald.

Het bestuur van de IJmuider Reddingsbrigade heeft deze reddingsoperatie gemeld bij de Maatschappij tot Redding van Drenkelingen, die in 1767 in Amsterdam is opgericht. De maatschappij heeft toen besloten een oorkonde te verstrekken aan Gina Plug en Jeroen Visser.

De uitreiking was een complete verrassing voor de twee vrijwilligers. Ze werden door de burgemeester, afgevaardigden van de maatschappij, ouders en andere IJRB-leden verrast na een informatiebijeenkomst op de reddingspost De Waecker. Burgemeester Dales sprak lovende woorden over deze twee jeugdige redders en gaf hierbij aan trots te zijn op de gehele vereniging en al haar vrijwilligers.

Op 5 juni 2016 waren Gina Plug en Jeroen Visser het water op gegaan om te gaan oefenen met een reddingsvaartuig. Vanuit de uitkijktoren werd een catamaran in de problemen en een drenkeling waargenomen ter hoogte van de Zuidpier. De redders werden direct richting de drenkeling gedirigeerd en nam deze aan boord. Omdat deze drenkeling aangaf dat ze met zijn tweeën waren werd er verder gezocht. Gelukkig het tweede slachtoffer een flare ontstoken en kon deze snel gelokaliseerd worden. Beide drenkelingen hebben gelukkig geen letsel overgehouden aan het voorval.

Het voornaamste doel van de Maatschappij tot Redding van Drenkelingen, die los staat van andere organisaties, is om personen te eren die anderen uit een situatie van bijna-verdrinking hebben gered. Zij doet dat door – afhankelijk van de toedracht – bronzen, zilveren of gouden onderscheidingen toe te kennen, vergezeld van een getuigschrift, of door een oorkonde of waarderend schrijven te sturen.