Op de laatste vrijdagse oefenavond van dit zomerseizoen heeft de IJRB samen met kitesurfschool ’t Coraaltje een les “assistentie kitesurfer in nood” gegeven.

Elke vrijdagavond in de zomervakantie oefent de strandploeg van de IJRB op het strand. Soms wordt er aan teambuilding gedaan door een potje honkbal te spelen, maar vrijdagavond stond de oefenavond in het teken van het redden en assisteren van kitesurfers in nood.

Samen met kitesurfschool ’t Coraaltje (gevestigd op de Kennemerboulevard) werd instructie gegeven over het materiaal waarmee kitesurfers hun hobby uitvoeren en hoe de redders hier het beste mee om kunnen gaan in geval van nood. Zo werd bijvoorbeeld gedemonstreerd hoe de kitesurfer van zijn materiaal losgekoppeld kan worden.

Wanneer een kitesurfer in nood is, gaat de eerste hulp natuurlijk uit naar de kitesurfer zelf. Er werd geoefend hoe dit het handigst gaat. Tevens werd geoefend met het op de juiste manier benaderen en leeg laten lopen van de vlieger, zodat dit materiaal veilig geborgen kan worden, nadat de kitesurfer aan land is gebracht.

De oefening werd uitgevoerd met 2 SB-Cats en 2 kitesurfers die deden alsof ze in nood waren. In totaal konden ongeveer 25 leden van de IJRB oefenen met het uit het water halen van de kitesurfer en het benaderen van de kite.

De IJRB rukt jaarlijks ongeveer 40 keer uit voor kitesurfers in nood. In ongeveer de helft van de gevallen wordt de kitesurfer gered uit een levensbedreigende situatie. Verder betreft het meestal assistentie aan vermoeide kitesurfers of kitesurfers met materiaalpech.