Een mooi moment 27 november op het IJmuiderstrand: burgemeester Frank Dales overhandigde officieel de sleutels van de nieuwe ‘strandambulance’ aan Sven van den Goorbergh, voorzitter van de IJmuider Reddingsbrigade.

“Deze auto is noodzakelijk voor de reddingsbrigade om hun werk goed te blijven doen. Ik ben dan ook blij dat onze raad het geld hiervoor beschikbaar heeft gesteld. Ik ben fan van deze vrijwilligers, die zich inzetten voor onze veiligheid en ervoor zorgen dat iedereen zich welkom voelt op onze stranden. De reddingsbrigade is echt een visitekaartje voor Velsen.”

Frank Dales, Burgemeester Gemeente Velsen

De auto is geleverd door Toyota Nederland en is gebaseerd op de HiLux met daarop een afgesloten bakopbouw. De IJRB heeft dit concept 15 jaar geleden bedacht, omdat er indertijd geen terreinvoertuig bestond dat groot genoeg was om een brancard in te vervoeren en ruimte te hebben om de patiënt te behandelen. In de loop van de tijd zijn er 4 wagens gebouwd op een Mitsubishi L200 en nu de eerste op een Toyota. De Mitsubishi L200 is namelijk niet meer leverbaar als single cab.

Na elk voertuig zijn er verbeteringen doorgevoerd. In de huidige is dat onder andere de vergrote bergruimte, waar naast de EHBO-materialen ook het calamiteitenscherm past. Daarnaast is alle optische signalering in de bak geïntegreerd. Er staat geen lichtbalk meer op de cabine. De auto heeft ook een bird’s eye view systeem met camera’s rondom, zodat ook goed in de dode hoeken kan worden gekeken.

“Een reguliere ambulance kan het strand niet op. Met deze wagen kan dat dus wel. We brengen iemand stapvoets vanaf het strand naar een ambulance, die niet te ver achter de duinen staat te wachten. De open verbinding tussen de chauffeurscabine en de daarachter liggende ambulanceruimte kunnen we dichtmaken bij het vervoer van iemand met corona. Dan hoeven we na afloop van een vervoer niet ook de chauffeurscabine helemaal te ontsmetten.”

Sven van den Goorbergh, Voorzitter IJmuider Reddingsbrigade