De leden van de IJmuider Reddingsbrigade hebben veel werk gehad in augustus, met op de drukste dag zelfs meer dan 70 hulpverleningen. De IJRB heeft 9 keer samengewerkt met de ambulancedienst en 3 keer met de brandweer. Voor (kite)surfers is de IJRB 10 keer in actie gekomen en voor de dierenambulance is de IJRB ook verschillende keren in actie gekomen. Enkele van deze acties zullen verder uitgelicht worden.

De eerste dagen van augustus was er relatief weinig te doen. Tijdens het repareren van het klein reddingsmaterieel, zagen enkele leden een kitesurfer in de problemen. Hierop is gelijk een boot gelanceerd en zijn er extra leden gealarmeerd. De kitesurfer is aan boord genomen en ongedeerd afgezet op het strand.

Op woensdag 5 augustus was de eerste warme zonnige dag. De IJRB heeft het druk gehad met kleine EHBO’tjes en vermissingen. Alle vermissingen werden die dag binnen 45 minuten opgelost. Op 5 augustus is twee keer een ambulance gekomen voor strandbezoekers met wespensteken. De strandbezoekers hadden wespensteken in de tong en in de hals, waardoor de gestoken personen last kregen van de ademhaling. De volgende dag was het nog drukker voor de IJRB. Ook de donderdag is er twee keer een ambulance gekomen, beide keren was het voor de controle van een slachtoffer. Met ongeveer 18 leden heeft de IJRB meer dan 70 hulpverleningen gedaan. Doorvoor hebben zij doorgewerkt tot half 10 ’s avonds.

De dagen daarna zakte het lekkere weer in en was het strandbezoek minder. De wind trok aan, waardoor er meer (kite)surfers kwamen. De IJRB heeft deze week twee kitesurfers geholpen, omdat hun lijnen in de knoop kwamen door de sterke wind.

Een week later liep de temperatuur weer op. In die week is de IJRB verschillende keren om hulp gevraagd door de Meldkamer Brandweer en Ambulance. Door de oplettendheid van de centralist is de IJRB in actie gekomen voor een vermiste vrouw tussen Bloemendaal en IJmuiden. Via andere communicatiekanalen hoorde de centralist dat de KNRM onderweg was, waarna de IJRB extra hulp heeft aangeboden. Even later is de vrouw in zee gevonden door Reddingsbrigade Zandvoort.

Midden augustus werd er blauwalg geconstateerd in het Binnenmeer, ook wel Kennemermeer genoemd. De IJRB heeft geen mensen binnengekregen die hier last van hadden. Deze week werd het weer mooi weer, waardoor de IJRB druk bezig was met verschillende kleine EHBO’tjes. In deze week zijn er drie ambulance op één dag gekomen. Eén voor een vrouw die was gevallen op de vlonders op het strand, één voor een persoon met hartklachten en ’s avonds één voor een bewusteloos slachtoffer. Deze week is de IJRB verschillende keren in actie gekomen in samenwerking met de Reddingsbrigade Wijk Aan Zee, vooral voor kitesurfers die in de problemen waren vlakbij de Noordpier.

Op de dag van het weeralarm heeft de IJRB veel leden ingezet om alle strand- en pierbezoekers te informeren over het komende weer. Met de voorspellingen van hagel, onweer en windstoten tot 110 km/h heeft de IJRB besloten om de Zuidpier in de middag af te sluiten. Met extra lopende patrouilles hebben de leden met verschillende media instanties het (nood)weer afgewacht. Het verwachte weer bleef uit maar na een lange dag had de media het nuttige werk van de Reddingsbrigades live gezien.

Zondag 23 augustus was het weer totaal veranderd, geen wind en veel zon. ’s Middags heeft de IJRB dankbaar gebruik gemaakt van haar twee hulpposten die op het strand zijn gezet. Door deze posten kon de IJRB gemakkelijk hulp verlenen op het strand. Deze posten zijn ook goed gebruikt om kinderen en ouders te herenigen. Op maandag 24 augustus was het de laatste mooie dag van deze maand. Op deze dag is de IJRB in actie gekomen voor hondjes die in een auto waren opgesloten en voor een stikkende meeuw op het strand. Tevens heeft de IJRB assistentie verleend aan een groepje jongeren die op vakantie waren. Eén van hen had kramp in haar voet, wat lang bleef zitten. Door de kramp kon ze weinig bewegen, waardoor ze onderkoelingsverschijnselen kreeg. Op de reddingspost heeft ze zich opgewarmd, waarna de kramp verdween.

De dagen daarna zijn de leden begonnen met het opruimen en schoonmaken van de posten en het materieel. De IJRB is nog wel een paar keer in actie gekomen om de dierenambulance te assisteren.

De maand is afgesloten met het examen Strandwacht. Voor dit examen heeft een groep van 34 leden de cursus gevolgd. Deze cursus werd afgesloten met een officieel examen. Voor dit examen zijn 27 leden geslaagd.