IJMUIDEN AAN ZEE – Alarm. Werk aan de winkel, weten Lisa Bakker, Lotte Rozemeijer, Rense Pals en Jeroen Visser. Met andere leden van de IJmuider Reddingsbrigade moeten ze op zoek naar een man die heeft gedreigd zelfmoord te plegen.

Nee, hem vinden wordt zeker geen makkelijke klus. De vermiste kan namelijk overal zijn. In zee, in de duinen. Maar ook: ergens tussen de vaartuigen in Marina Seaport. Pakweg twee uur geleden is z’n mobieltje getraceerd, bij het even verderop gelegen Holiday Inn-hotel. Sindsdien is hij spoorloos.

Strandpost De Waecker, een zomerse doordeweekse dag. Als junior-Lifeguard Lisa Bakker (17) aan de recente, pittige oefening rond de ‘suïcidale’ kustganger terugdenkt, komt er vuur in haar ogen. “De man om wie het ging, was al twaalf uur vermist. We kregen een vaag signalement en wisten verder alleen dat hij een fles drank bij zich had en dus dronken kon zijn.”

Ron de Vlieger, zeer ervaren waker bij de IJmuider Reddingsbrigade, vult aan: “We oefenen heel vaak, met uiteenlopende scenario’s. Dit was een complexe uitdaging voor Lisa en de anderen. Alleen al vanwege de grootte van het gebied dat zij moesten uitkammen.”

Bij de IJmuider Reddingsbrigade (IJRB) zijn in totaal ruim zeventig wakers actief. Zo’n vijftig van hen mogen zich Senior Lifeguard noemen, de andere brigadeleden zijn nog in opleiding. De Vlieger: “Wij verzorgen ook zwemles voor kinderen vanaf vijf jaar, waardoor we elk jaar redelijk wat nieuwe aspirant-Lifeguards binnenkrijgen. Zij kunnen vanaf hun veertiende mee het strand op. Jongens en meisjes kunnen na twee jaar bij ons Junior Lifeguard worden. De hele opleiding neemt vier jaar in beslag. Ook jonge reddingsbrigadeleden krijgen mogelijk te maken met heftige situaties, direct of indirect. Als dat nodig is, kunnen zij net als onze meer ervaren krachten terecht bij een speciaal opvangteam”, legt De Vlieger uit.

De 16-jarige Lotte Rozemeijer heeft net als mede-IJRB’er Lisa Bakker al de helft van de Life Guard-opleiding achter de rug. Ook zij houdt van het wakersleven. “Ik kan het goed vinden met de andere reddingsbrigadeleden. Wij zien elkaar ook als we niet hier aan het werk zijn. We doen heel veel samen.” Lisa knikt instemmend.

Rense Pals (15) en Jeroen Visser (16) zijn bezig aan hun tweede ‘brigadejaar’ op het IJmuidense strand. Maar als het nodig is, kunnen zij al aardig met de anderen meedraaien. Jeroen is sinds zijn start bij de IJRB diverse keren in actie gekomen wegens een zoekgeraakt kind. Ook bij dergelijke uitrukken gaat het er – uiteraard – serieus aan toe. “Al vonden wij kleintjes vaak al na zo’n tien minuten terug.”

Jeroens reddingsbrigademaatje Rense zegt nog geen grote reddingsactie te hebben meegemaakt. Hij ontfermde zich al wel over strandgangers met licht letsel, zoals snijwondjes. Ron de Vlieger: “Rense, Jeroen en onze andere aspiranten leren onder meer EHBO te verlenen. Wij leiden onze leden zorgvuldig op”, klinkt het zelfverzekerd.

De IJRB-leden kunnen zeker in juli en augustus lange dagen maken.
Rob de Vlieger: “Het is hier vrij inspannend. Maar wij krijgen na hulpverleningsacties vaak te maken met blije mensen, die ons brieven en kaarten sturen of persoonlijk langskomen en op taart trakteren. Het is heel dankbaar werk.”

BRON – IJMUIDER COURANT (MAANDAG 20 JULI 2015)