De dag begon voor de kinderen om 10 uur. Na een kort algemeen verhaal van Kees Buis (Bestuurslid Strand) werden de kinderen in drie groepen verdeeld. Deze groepen gingen drie activiteiten doen. Deze activiteiten werden begeleid door strandwachten van de IJmuider Reddingsbrigade.

De kinderen mochten een stukje meevaren met twee boten van de IJRB. Er werd gevaren in de jachthaven en tussen de pieren. Na dertig minuten werden de groepen gewisseld en begon de volgende activiteit. In de auto zijn de kinderen naar de pier gereden om daar de kracht van de zee te bewonderen. Na de rondrit over de Zuidpier mochten de kinderen in een reddingsboot zitten om een leuke foto te maken. Natuurlijk kregen de kinderen ook De Waecker, het gebouw van de IJRB te zien. Tijdens de rondleiding werd er informatie gegeven over de communicatie en het materiaal van de reddingsbrigade en werden er een aantal materialen gedemonstreerd.

Nadat alledrie de activiteiten gedaan waren en de ouders weer op de reddingspost waren, werd er een reddingsactie voor de Zuidpier gedemonstreerd. De kinderen met ouders konden vanaf de pier zien hoe de drenkelingen uit het water werden gehaald. Na deze show mochten de kinderen, met hun enthousiaste verhalen, weer terug naar huis.

Alle kinderen hebben een aandenken gekregen in de vorm van een vaantje. Elk kind kreeg een foto van de fotoshoot in de boot.