Gisteravond hebben leden van de IJmuider Reddingsbrigade een instructie gekregen van Kustzeilvereniging Velsen over catamarans en het redden hiervan.

De laatste maanden is het meerdere malen voorgekomen dat de IJRB opvarenden van een catamaran heeft gered en één van de geredde catamaranzeilers bood aan om uitleg geven over de hulpverlening aan catamarans.

De avond begon met een theoretische uitleg over de catamaran. De leden kregen een uitgeprinte tekening van een catamaran, waar zij voor zichzelf de belangrijkste onderdelen op konden aangeven. Tijdens de theoretische uitleg werd verteld waar alle verschillende touwen voor dienen en welke het belangrijkste zijn tijdens de redding.

Na de theoretische uitleg, werd er een catamaran op zijn zij gelegd op het strand. Dit is de positie waarin een catamaran meestal ligt, wanneer hij in problemen is. Hierbij werd gedemonstreerd welk effect deze omgeslagen positie heeft op alle touwen van de catamaran. Er werd uitgebreid aandacht besteed aan de risico’s die er zijn wanneer de catamaran op zijn zij ligt.

Daarna werd er geoefend met het terugkanten van de catamaran, zodat hij weer op zijn drijvers komt te liggen. Verder is er ook aandacht besteed aan het slepen van een catamaran. Vanwege de twee drijvers moet dit op een bepaalde manier gebeuren. De verschillende manieren zijn besproken met hun voor- en nadelen.

Ter afsluiting is er nog gekeken naar de verschillende soorten catamarans, die aanwezig zijn bij de vereniging.

Na deze theoretische avond komt er nog een vervolg, waarbij er in de praktijk geoefend gaat worden.