De zomervakantie loopt inmiddels op zijn einde en na het langdurige mooie weer in juli en begin augustus, zijn de laatste weken een stuk wisselvalliger. Ondanks het mindere weer, is de aanwezigheid van de IJRB nog steeds belangrijk.

Deze week hebben de Lifeguards diverse keren hulp verleend aan bewoners van een strandhuisje. Zo werd de IJRB maandagochtend vroeg gealarmeerd voor een strandhuisjebewoner, die uiteindelijk door de ambulance is meegenomen naar het ziekenhuis. Later in de week moesten de Lifeguards nog twee keer ambulancevervoer doen op het strand.

De reddingsbrigade heeft een belangrijke taak op het strand, als het gaat om dit ambulancevervoer. De ambulance zelf kan het strand niet op, omdat het voertuig daar niet geschikt voor is. Dat betekent dat bij letsel, ongeval of ziekte van een strandbezoeker of een bewoner van een strandhuisje, het ambulancepersoneel door de IJRB ter plaatse moet worden gebracht. De voertuigen van de IJRB zijn speciaal voor deze taak ingericht. De standaard pick-upbak van de wagen is vervangen door een op maat gemaakte dichte cabine, waar voldoende ruimte is voor een brancard en ook nog om directe hulp te verlenen aan een slachtoffer. Tevens hebben de voertuigen vierwiel-aandrijving en hebben de chauffeurs een specifieke training gehad om veilig over onverharde weg te rijden.

In geval van een ambulance-inzet op het strand, rijdt er dus een terreinwagen van de IJRB naar een vooraf vastgesteld aanrijpunt (vlakbij de bushalte aan het einde van de boulevard). De ambulance komt ook daarheen en het personeel en hun apparatuur wordt overgeplaatst in het reddingsbrigadevoertuig. Vervolgens rijdt de chauffeur van de IJRB met het ambulancepersoneel naar plaats van het ongeval. Vaak zijn andere Lifeguards daar al aanwezig om eerste hulp te verlenen. Als het nodig is, dat het slachtoffer vervoerd moet worden naar het ziekenhuis, dan brengt de IJRB de persoon veilig via het strand naar de ambulance en wordt het slachtoffer daar overgezet.

Deze ambulance-inzet kan ook buiten openingsuren van de reddingspost uitgevoerd worden. De reddingsbrigade wordt dan gelijktijdig met de ambulance gealarmeerd voor een incident. Om te garanderen dat deze belangrijke taak altijd uitgevoerd kan worden, is er een piketdienst voor de IJRB-chauffeurs.

Naast deze ambulance-inzetten zijn de Lifeguards deze week ook nog bezig geweest met een vermissing, een duinbrand, een gestrande zeehond, een hoofdwond en een snijwondje.

De komende week (de laatste week van de zomervakantie) zullen de vrijwilligers van de IJRB nog dagelijks aanwezig zijn op het strand. Die week daarop is dit afhankelijk van de weersomstandigheden. Buiten openingsuren kan de IJRB altijd gealarmeerd worden via 112 (bij spoed).