De afgelopen week was een stuk rustiger voor de IJRB dan de weken hiervoor, met name door het mindere weer. Er was echter wel een gevaarlijke stroming, waardoor er goed opgelet moest worden.

Op 14 augustus kreeg de IJRB een melding van een zwemmer in de problemen in zee voor de strandhuisjes. Gelukkig was de persoon door een medewerker van surfschool Hightide, die toevallig in de buurt was, al uit het water gehaald. De lifeguards van de IJRB kregen te horen dat de persoon in de problemen was gekomen door een sterke stroming in een mui. Hierop zijn 2 lifeguards het water ingegaan om te testen hoe sterk de mui-stroom was en deze bleek inderdaad fors te zijn.

Een mui is een geul tussen de zandbanken, haaks op de kust, waardoor het water dat over de zandbanken is gekomen weer terug kan stromen richting zee. Deze mui-stroom is vooral aanwezig als het eb wordt. Tevens zijn dit soort stromingen erg wisselend aanwezig. De ene dag kan er nog niets aan de hand zijn en de volgende dag kan er opeens een sterke stroming zijn. Normaal gesproken zijn de muien in IJmuiden erg ondiep en is de stroming zwak. Dit is dus echt een uitzondering geweest. Op heel veel andere stranden langs de Nederlandse kust komen wel vaak sterke mui-stromen voor.

Als je als zwemmer in een mui-stroom terecht komt en het lukt niet om terug te zwemmen naar de kant, dan is het verstandig om rustig te blijven en je mee te laten stromen richting zee, totdat de kracht van de stroom afneemt. Dit is meestal al snel, want als het water dieper wordt, neemt de mui-stroom snel in kracht af. Vervolgens kan je een stukje opzij zwemmen en dan via de zandbanken weer terug zwemmen naar de kust.

De IJRB heeft de rest van de week intensiever bewaakt ter hoogte van deze mui, maar na twee dagen was de stroom weer afgezwakt tot de normale situatie.

Daarnaast heeft de IJRB de afgelopen week in totaal 6 hulpverleningen gedaan; 3 keer EHBO, 2 keer een vermissing en 1 keer een vondeling.

De komende 2 à 3 weken zullen de vrijwilligers van de IJRB nog dagelijks aanwezig zijn op het strand. Buiten openingsuren kan de IJRB altijd gealarmeerd worden via 112 (bij spoed).