Het eerste deel van de afgelopen week was het nog tropisch warm, met daarbij passende drukte. Later in de week werd het slechter, met donderdag en vrijdag storm en onweer.

Het aantal hulpverleningen was duidelijk gerelateerd aan het weerbeeld. Op maandag en dinsdag werden in totaal ruim 50 hulpverleningen gedaan, vooral kleine EHBO-gevallen. De rest van de week werden er nauwelijks nog hulpverleningen gedaan, behoudens het waarschuwen van vele kitesurfers voor het onweer. In totaal kwam de teller deze week uit op 60 hulpverleningen.

Vrijdag 10 augustus barstte er rond half twaalf een hevige onweersbui los, met daarbij flinke regen en zelfs hagel. Bliksem is op het water en op een verder leeg strand erg gevaarlijk, want je bent als strandbezoeker of kitesurfer al snel het hoogste punt in de omgeving. Daarom hebben we direct alle strandbezoekers en kitesurfers gewaarschuwd en geadviseerd te schuilen bij de paviljoens.

Voor de Lifeguards zelf was het fijn dat er even wat ander weer was. Tijdens dit soort dagen kan er namelijk geoefend worden, vooral met varen in de golven. Zo konden de afgelopen dagen meerdere Lifeguards examen doen voor plankredder op de waterscooter. Dat betekent dat zij nu inzetbaar zijn om reddingen uit te voeren met behulp van de reddingsplank die achter de reddingswaterscooter hangt. De waterscooter zelf wordt bestuurd door een schipper, die een nog uitgebreidere opleiding heeft gehad.

De komende 3 à 4 weken zullen de vrijwilligers van de IJRB nog dagelijks aanwezig zijn op het strand. Buiten openingsuren kan de IJRB altijd gealarmeerd worden via 112 (bij spoed).