IJmuider Reddingsbrigade
Postbus 250 | 1970 AG | IJmuiden
Kennemerboulevard 480 | 1976 EL | IJmuiden

15

Jul

2010

IJRB redt ondervoede en onderkoelde huiler

Een huiler heeft donderdag de gemoederen flink bezig gehouden op het IJmuider strand. Een huiler is een jonge zeehond die zo genoemd worden vanwege het huilende geluid wat ze maken als ze hun moeder kwijt zijn.


De huiler heeft menig man de hele dag bezig gehouden. Het eerste telefoontje kwam bij teamleider van de IJmuider Reddingsbrigade, Fred Dictus, rond een uur of 6 ‘s ochtends binnen.
Helaas was de huiler toen niet te vinden. Na meldingen rond negen uur en rond twaalf uur is de reddingsbrigade samen met Team Velsen van de Eerste Hulp Bij Zeehonden (EHBZ) politie en reddingsbrigade Zandvoort op het strand aan het zoeken geweest. Ook zonder succes. Rond 2 uur ‘s middags werd de IJRB gebeld door een paar strandbezoekers. Zij stonden bij de huiler en de huiler deed geen poging om te vluchten. De teamleider heeft er een auto naar toe gestuurd met drie leden. Eenmaal aangekomen konden de leden de huiler snel en makkelijk vangen. Met een deken om de huiler heen is de auto terug gereden naar post De Waecker. De EHBZ was inmiddels opnieuw gealarmeerd en was snel te plaatse. Zij hebben de tempratuur van de huiler opgenomen, antbiotica gegeven en ingewikkeld in een isolatie deken. De huiler was onderkoeld en erg ondervoed.

Aangezien Fred Dictus de hele dag in touw was geweest voor deze actie is de huiler naar hem vernoemd. De EHBZ verleend alleen de eerste hulp aan zeehonden. Vaak worden de zeehonden gebracht naar opvang Lenie ‘t Hart in Pieterburen of naar Harderwijk, daar worden de zeehonden verder verzorgd. Wanneer de zeehonden sterk genoeg zijn worden ze terug gezet in de natuur. Het toeval wilde dat een wagen van de Zeehondencrèche Lenie ‘t Hart (Pieterburen) in IJmuiden was. Dit bespaarde de EHBZ een ritje.

Volgens de EHBZ is het overigens voor het eerst in vier jaar dat er een huiler aanspoeld op het strand van IJmuiden. Voor het huilerseisoen wat loopt van juli t/m september is het de eerste op de Noordhollandse kust.

’s Avonds is via de EHBZ bericht gekomen van de Zeehondencrèche dat Fredje ongeveer vier weken oud is en niet meer dan negen kilo weegt. In Pieterburen ligt hij momenteel onder de rode lampen aan een infuus. De verwachting is dat Fredje het gaat redden en over enkele maanden weer kan worden uitgezet.

Foto’s: Ko van leeuwen

Terug naar nieuwsoverzicht

1 reactie

  1. Jeroen Voorma zegt: 16 Juli 2010, 02:03 uur

    Zo ik zie dat we voor Fred een nieuwe opvolger hebben.

    Groeten Jeroen ergens voor de kust van africa

Laat een reactie achter