De vrijwilligers van de IJmuider Reddingsbrigade sluiten in opdracht van gemeente Velsen en Rijkswaterstaat al jarenlang de Zuidpier en de Noordpier af bij slechte weersomstandigheden. Het publiek wordt hiervan al een aantal jaar op de hoogte gesteld door middel van een groen of een rood vlaggetje op de website van de IJRB.

In de laatste maanden van 2013 was er 3 keer een aantal dagen achter elkaar een flinke storm, waardoor de pieren meerdere dagen op rij werden afgesloten. Dit werd aangekondigd via de vlaggetjes op de website, maar ook op Twitter via het algemene account van de IJRB. Op deze manier werd het bereik van het nieuwsbericht veel groter, mede vanwege de vele retweets op Twitter door onze volgers.

Het gebeurt nog steeds regelmatig dat de dienstdoende teamleider van de IJRB in het weekend ’s ochtends om 6 uur gebeld wordt door vissers met de vraag of de pier die dag nog open of dicht gaat. Om dit probleem op te lossen werd gezocht naar een toevoeging op de vlaggetjes op de website. Die geven namelijk alleen de huidige status aan, maar geven geen informatie over hoelang deze status van kracht is. Er werd gekozen om gebruik te maken van Twitter om deze informatie te delen. Maar aangezien het merendeel van de ruim 800 volgers van @IJRB op Twitter niet zit te wachten op een constante stroom van berichtjes over het openen of sluiten van de pieren, werd besloten om een nieuw Twitteraccount aan te maken: @IJRBpier.

Via dit account kunnen belangstellenden de actuele status van de Zuidpier en de Noordpier raadplegen. Het account zal worden gebruikt om aan te kondigen wanneer de pieren afgesloten worden voor publiek en wanneer ze weer open gaan. Let wel: de pieren zijn, indien geopend, toegankelijk op eigen risico. Het betreden van een gesloten pier is levensgevaarlijk en strafbaar. Overtreding van het toegangsverbod kan worden beboet met een bekeuring van 140 euro.

Voor meer informatie over wanneer de IJRB de pieren zal afsluiten, kunt u kijken op www.ijrb.nl/pier