Op reddingsmateriaal moet je 100% kunnen vertrouwen; het moet altijd inzetbaar zijn. Goed onderhoud en tijdige vervanging dragen bij aan de betrouwbaarheid.

De IJmuider Reddingsbrigade gebruikt voor de uitvoering van haar taken divers specialistisch materiaal. Snelle en langzame boten, een waterscooter, strandambulances en een tweetal kleine voertuigen, zogenaamde ATV’s. Deze ATV’s worden gebruikt voor patrouilles op het IJmuiderstrand en het strand van Velsen-Noord en zijn door hun bescheiden formaat ook uitstekend inzetbaar in het duin en in het gebied rondom het Kennemermeer en de jachthaven.

Na jaren van intensief gebruik kwam het moment van vervanging voor de eerste ATV, een Kawasaki Mule. Deze is afgelopen week vervangen door een Polaris Ranger 570. Dit multifunctionele vierwiel-aangedreven voertuig biedt plaats aan twee lifeguards en wordt ingezet voor patrouilles en hulpverleningsacties. Het bedrijf Quadwinkel uit Barneveld heeft de Polaris geleverd en inzetgereed gemaakt voor reddingsbrigadetaken. Zo is het voertuig oranje gemaakt en heeft het striping gekregen conform de IFV-norm. Er zijn oranje en blauwe flitsers aangebracht, samen met een geluidsinstallatie. Tot de standaarduitrusting behoort een AED, een rescuetube, werpzak en een EHBO tas. Voor de persoonlijke veiligheid van de lifeguards zijn signaalvesten en redvesten aan boord.

De komende weken worden de lifeguards vertrouwd gemaakt met dit voertuig.

De financiering is door de gemeente Velsen gedaan. De gemeente betaalt een groot deel van de kosten en investeringen van de reddingsbrigade.