Zondag 3 juni heeft de IJmuider Reddingsbrigade (IJRB) weer haar jaarlijkse jeugddag gehouden op onze post de Waecker. 33 zwemmende leden in de leeftijd van 8 t/m 12 jaar waren naar het IJmuiderstrand gekomen om te zien wat voor werk wij allemaal doen.

Ieder jaar krijgen de kinderen een ander onderdeel dan het jaar ervoor. Zo blijft het leuk om elk jaar opnieuw komen. Vaste onderdelen zijn rijden in een IJRB-auto, de fotoshoot en varen in één van onze boten.

De kinderen die voor het eerst komen krijgen een rondleiding door de post. Boven in de toren kunnen ze door één van de grote verrekijkers zien, hoe groot ons gebied is dat wij moeten bewaken.
De kinderen die het tweede jaar komen, krijgen een lesje EHBO en zij mogen dan het geleerde op elkaar oefenen.
De laatste groep deed mee aan een communicatie oefening. Zij moesten met de meldkamer praten door een portofoon om zo de letters te vinden die ergens op het strand hingen. Als ze alle letters gevonden hadden moesten ze daar een woord van maken. Het viel nog niet mee om duidelijk via de portofoon te praten. Maar gelukkig leren ze dat nog als ze echt op het strand hun diensten gaan draaien.

Een aantal kinderen hebben zelf een stukje mogen varen in de boot. Dat was soms best wel lastig, je moet kijken, sturen en gas geven en dan ook nog oppassen dat je geen grote golf tegenkomt. Helaas was het dit jaar ook weer slecht weer, waardoor sommige groepen geen buitenactiviteit konden doen. Zij konden binnen opwarmen bij twee DVD’s over de IJRB. Deze DVD’s zitten in onze spreekbeurtkoffers, die elk zwemmend lid kan lenen om een spreekbeurt te geven.

De fotoshoot was dit jaar bij een van onze mobiele posten gemaakt. Deze hulpposten worden bij mooie dagen ingezet aan de waterlijn. Van daaruit kunnen wij dan hulp bieden. De kinderen gingen als echte strandwachten op de foto bij deze hulppost. De foto waarop zij staan krijgen zij gratis mee naar huis.

De tijd ging zoals altijd weer snel voorbij en voor we het wisten stonden de ouders er weer om samen met de kinderen te genieten van een demonstratie. Daarbij moesten twee drenkelingen gered worden van een omgeslagen boot.

Met een vaantje als aandenken gingen alle kinderen weer naar huis en konden wij met een goed gevoel terugkijken op een leuke dag. De IJRB Jeugdcommissie bedankt dan ook iedereen die zich weer vrijwillig heeft ingezet voor deze dag en wij hopen jullie volgend jaar weer terug te zien.