De IJRB heeft donderdag 24 september 2009 mee gewerkt aan de Europese oefening FLOODEX.

Tijdens FLOODEX werd er geoefend wat te doen wanneer er dijkdoorbraken zouden zijn in Nederland. Met name de internationale samenwerking stond hierbij centraal.

De IJRB is ingezet in het gebied tussen Wervershoof en Medemblik.
Het opstelpunt van alle redders nationaal en internationaal was in Wervershoof. De IJRB heeft daar samen met reddingsbrigade’s uit Haarlem, Leidschendam en Noordwijk 3 boten van een buitenlandse eenheid met zich mee gekregen. Het verdelen van de internationale eenheden onder de reddingsbrigades was een taak die de vrijwilligers van de IJRB op zich hebben genomen.

In de groep van de IJRB zaten de Flood and Rescue units uit Engeland en Schotland.
De eerste oefening was samen met met de Schotse en Engelse vaartuigen de brandweer over te brengen naar een ondergelopen stuk weiland alwaar een trekker en oplegger door onbekende oorzaak een ongeluk gehad zou hebben.

De brandweer kon de locatie van het ongeval niet bereiken in verband met ondergelopen wegen en weilanden. Redmateriaal en personeel van de brandweer werd verdeeld over de vaartuigen.

Ter plaatse konden de leden van de IJRB en de leden van het Flood and Rescue team goed de verschillende werkwijze zien van elkaar. De oefening liep erg soepel. Omdat een tweetal gewonden er zeer ernstig aan toe was, is de hulp ingeroepen van een traumahelikopter. Deze kwam ter plaatse en heeft de slachtoffers op de ongevallocatie behandeld. Drie slachtoffers wilden echter niet meewerken en moesten in samenwerking met de landmacht en het Flood en Rescue team door de IJRB in bedwang worden gehouden. Binnen mum van tijd waren alle slachtoffers, twintig in totaal, en alle brandweerlieden veilig op het droge gezet.

Na nog een aantal oefeningen gedraaid te hebben met het zelfde karakter, evacueren, redden, gewonden verzorgen, brandweerpersoneel vervoeren over het water en voor veilige landingplaatsen van helikopters zorgen, ging de samenwerking met de Engelsen en Schotten steeds beter.

De vrijwilligers van de IJRB hebben een erg leuke en vooral leerzame dag gehad. Ook hebben ze veel nieuwe indrukken opgedaan en de internationale contacten weer verbreed.

De IJRB staat samen met 182 andere Reddingsbrigade 24 uur per dag 7 dagen per week stand by voor als er echt rampen gebeuren in Nederland zoals geoefend tijdens FLOODEX 2009.