IJmuider Reddingsbrigade
Postbus 250 | 1970 AG | IJmuiden
Kennemerboulevard 480 | 1976 EL | IJmuiden

27

Okt

2012

IJRB en KNRM Wijk aan Zee evacueren persoon vanaf de Noordpier

Zaterdag morgen is de alarmploeg van de IJmuider Reddingsbrigade en de KNRM Wijk aan Zee gealarmeerd door de kustwacht voor een persoon die door een overslaande golf op de Noordpier ten val was gekomen.

Om 10 minuten over 10 werd de vrijwillige alarmploeg door de kustwacht gealarmeerd voor een surfer in problemen bij de Noordpier. Na aankomst op de post werd direct een snelle reddingsboot gelanceerd in seaport marina. Eenmaal ter plaatse op ongeveer 100 meter van de kop van de Noordpier bleek het niet te gaan om een surfer, maar om een dame die door een overslaande golf op de pier ten val was gekomen. Twee golfsurfers waren de pier al opgeklauterd en verleenden hulp.

Eén bemanningslid van de reddingsboot is vervolgens ook de pier opgeklommen en heeft het slachtoffer onderzocht. Inmiddels waren een ambulance en het kusthulpverleningsvoertuig van de KNRM Wijk aan Zee aangekomen bij het begin van de Noordpier. Het kusthulpverleningsvoertuig heeft vervolgens het slachtoffer naar de ambulance overgebracht. De ambulance is richting het ziekenhuis vertrokken en de reddingsboten van de IJRB en KNRM en het kusthulpverleningsvoertuig zijn weer teruggekeerd naar hun thuisbasis.

Dat golven met deze omstandigheden over de Noordpier sloegen, is uitzonderlijk. De wind was noord-oost, kracht 4. Normaliter worden de pieren uit veiligheidsoverweging gesloten vanaf windkracht 6 uit westelijke, noordwestelijke of zuidwestelijke richting.

Terug naar nieuwsoverzicht

1 reactie

  1. Paul zegt: 29 Oktober 2012, 01:31 uur

    De genoemde vrouw is mijn vrouw, Sylvia. Ze is met ernstige onderkoeling naar het ziekenhuis gebracht. Daar is ook een zware hersenschudding geconstateerd. Voorlopig blijft ze nog in het ziekenhuis…

    Ik had Sylvia aan de telefoon omdat ze hulp vroeg om de surfers te redden. Tijdens dit gesprek hoorde ik de golf aankomen en een gil van Sylvia. Ik heb direct via 112 de kustwacht gewaarschuwd. Dit was rond tien voor tien. Tijdens mijn gesprek met de kustwacht heeft de telefoon van Sylvia mij nog gebeld, er zijn alleen golven te horen op de voicemail…

    In het artikel staat dat ze op de pier ten val is gekomen. ze is door de golf van de pier afgeslagen en in het water terecht gekomen. Daar hebben de surfers haar met veel moeite uit gehaald en weer op de kant gekregen. Volgens de surfer is er niemand op de kant gesprongen om hulp te verlenen, ze probeerden wel een isolatiedeken (aluminium) naar de kant te gooien, echter werd deze door de wind weer terug geblazen.

Laat een reactie achter