De IJmuider Reddingsbrigade heeft vandaag de 19e editie van de jaarlijkse sloepenrace op het Noordzeekanaal beveiligd.

Om 09.00 uur begon de ploeg met het klaarmaken van het materiaal op reddingspost De Waecker. De boten en auto werden klaargemaakt en om ongeveer 10.30 uur konden de 3.19 (Rescue 2), 3.39 (Rescue 2) en 3.28 (SB-Cat) via de kleine sluis het Noordzeekanaal op.

De 3.39 nam een vrijwilliger van de organisatie aan boord met de keerboei en voer deze naar het keerpunt nabij de Kruithaven. Om 12.30 uur startten de eerste 3 sloepen vanaf de loswal bij de kleine sluis. Daarna werd er elke 3 minuten een nieuwe groep weggeschoten. De 3.19 voer met de eerste sloepen mee richting het keerpunt. De 3.39 bleef tussen het Pontplein en de Wijkertunnel hangen en de 3.28 nam het gebied rondom de loswal voor zijn rekening.

De dag verliep zonder problemen. De sloepen hadden het zwaar op de heenweg met flinke wind tegen, maar er werd snel geroeid. Om ongeveer 15.30 uur was ook de laatste sloep over de finish en kon het opruimen beginnen. De mobiele post, die was gebruikt als communicatiewagen op de loswal, werd weer achter de auto gehangen en de boten voeren terug naar Marina Seaport.

Na het opruimen werd er een nabespreking gehouden en tijdens deze evaluatie kwam er nog een melding binnen van een afdrijvende kitesurfer op het grote strand. De SB-Cat werd gelanceerd en uiteindelijk werd het kite-zeil binnengehaald. De kitesurfer was inmiddels al gelokaliseerd op het strand en werd daar herenigd met zijn kite. Na deze actie werden de boot en de auto opnieuw afgespoten en kon iedereen na een lange dag eindelijk naar huis.