Op woensdag 18 februari 2009 om één minuut over negen gingen de alarmontvangers van de IJRB met het verzoek om op te komen naar de Waecker in verband met een zoekactie samen met de regiopolitie, het KLPD en de KNRM

De politie had sterk het vermoeden dat een persoon te water was geraakt vanaf de Noordpier. De IJRB kreeg het verzoek zoekslagen te maken tussen de Noord- en de Zuidpier, de KNRM zocht met een aantal boten buiten de pieren. De IJRB en de KNRM werden bij deze zoekactie geassisteerd door een politiehelikopter. Voertuigen van de IJRB zochten op het strand en op de pier. Later werden de zoekende vaar- en voertuigen door een boot van het KLPD ondersteund.

Na ruim een uur gezocht te hebben kwamen de politie, KNRM en IJRB samen bij de op de Noordpier gelande helikopter. Daar werd een korte briefing gehouden. De IJRB kon voor de verdere zoekactie op zee niets meer betekenen en de negen opgekomen IJRB leden gingen na het ingezette materieel te hebben schoongemaakt en te hebben geëvalueerd weer naar huis en werk.