Zaterdagmiddag 30 mei 2009 heeft de IJRB een kitesurfer geassisteerd die niet meer zelfstandig terug kon komen naar de kust.

Vanuit de meldkamer van de reddingspost De Waecker zag een oplettende IJRB’er een kitevlieger in het water liggen ter hoogte van IJmuiderslag.

De centralist van de IJRB alarmeerde direct de gereedstaande ‘snelle boot bemanning’. De Rescue II werd hierop direct gelanceerd ter hoogte van IJmuiderslag. Tijdens het lanceren van de reddingsboot lichtte de centralist van de IJRB de meldkamer van de brandweer in. Dit om er zeker van te zijn dat strandbezoekers niet de alarmlijn 112 belden en de brandweer de IJRB zou alarmeren.

Na het inlichten van de brandweermeldkamer werd de IJRB verzocht direct over te schakelen naar een incidentkanaal op C2000 om in contact te treden met de Nederlandse Kustwacht. De centralist van de kustwacht meldde dat het schip de Visarend van de Nederlandse Kustwacht voor de kust van IJmuiden een kitesurfer zag die vermoedelijk in de problemen was. Na het verifiëren van het signalement kwamen de IJRB en de Kustwacht tot de conclusie dat het om dezelfde kitesurfer zou gaan.

De bemanning van de Rescue II besloot lopend in overlevingspak richting de onfortuinlijke kitesurfer te gaan. Binnen enkele minuten waren deze daar ter plaatse.

Van de geredde kitesurfer werden de gegevens genoteerd voor in het hulpverleningsrapport en de IJRB dankte middels C2000 de kapitein van de Visarend voor zijn oplettendheid.

De Visarend met zijn rubberen tweede boot bleven nog de gehele middag voor de kust van IJmuiden ter beschikking van de IJRB waar de IJRB dankbaar gebruik van maakte.