Zondagochtend 28 maart heeft de IJRB de marine geholpen bij het vervoer van een vliegtuigbom uit de 2e wereldoorlog vanuit de vissershaven naar zee.

De bom werd op 10 maart gevonden door een voormalig duiker van de marine. De duiker zocht in de vissershaven naar de valplank van een cruiseschip en vond vervolgens de bom die hier al 60 jaar heeft moeten liggen. De bom vormde een risico voor de scheepvaart en de omwonende en moest daarom verwijderd worden.

De Koninklijke marine heeft de bom in een net, onder water vervoerd naar een plaats op de Noordzee waar het projectiel tot ontploffing is gebracht. Tijden het vervoer waren delen van Oud IJmuiden en het havengebied en de Zuidpier ontruimd. Er gold een minimale veilige afstand van 250 meter.

Om kleine pleziervaart te waarschuwen en uit de buurt te houden heeft het KLPD een beroep gedaan op de IJmuider reddingsbrigade. De IJRB heeft hiervoor twee boten met in totaal vier man bemanning ingezet.

Het tot ontploffing brengen van de bom werd zondagmiddag uitgesteld, vanwege de stroming en de weersomstandigheden. Maandagmiddag was het weer beter en is de bom vernietigd.

Bekijk hier een filmpje van de defensie over de bom in IJmuiden.