Vrijdagmiddag omstreeks 15.30 uur kregen de vrijwilligers van de reddingsbrigade het verzoek van de politie meldkamer zich naar de reddingspost te begeven en daar te wachten op de duik- en demonteergroep van de Koninklijke Marine, die een fosforgranaat op het strand tot ontploffing zouden brengen.

Eerder op de dag werd er in de Vissershaven van IJmuiden groot alarm geslagen. Een vissersboot had volgens de politie vermoedelijk de granaat opgevist en met het overige afval op de kade gedeponeerd.
Nadat de brandweer samen met de politie het gebied ruim had afgezet kwam het EOD ter plaatse en heeft de granaat onschadelijk gemaakt.

Omdat de granaat op veilig gebied tot ontploffing gebracht moest worden, werd er gekozen om dit op het IJmuiderstrand te doen. De vrijwilligers van de IJmuider Reddingsbrigade hadden in samenspraak met de politie het strand ruim afgezet zodat omstanders geen gevaar zouden lopen.
Nadat de granaat tot ontploffing was gebracht en het gebied van de ontploffing gecontroleerd was, gaf de politie samen met de IJRB het strand weer vrij.