IJmuider Reddingsbrigade
Postbus 250 | 1970 AG | IJmuiden
Kennemerboulevard 480 | 1976 EL | IJmuiden

20

Aug

2009

IJRB alert bij weeralarm KNMI

Vanochtend kreeg de IJmuider Reddingsbrigade via het KNMI een weeralarm door met een waarschuwing voor extreem weer in de middaguren.


In het eerste bericht werd vermeld dat het zou gaan om een plotselinge temperatuursdaling van 35 naar 19 graden, wat gepaard zou gaan met zware windstoten, regen en mogelijk onweer.

De IJRB was vanwege het mooie weer al vroeg aanwezig op het strand en nam vanwege dit weeralarm extra voorzorgsmaatregelen. Zo werd de weersverwachting nauwlettend in de gaten gehouden en werden strandbezoekers en vissers op de pier van te voren gewaarschuwd. De pier werd in de loop van de middag ook preventief ontruimd en afgesloten.

Uiteindelijk bleef het allemaal beperkt tot een toename van de wind tot kracht 6 en een temperatuursdaling rond een uur of drie in de middag. Op dat moment waren er al extra lopende, rijdende en varende patrouilles aanwezig in verband met het opkomende water. Veel strandbezoekers verlieten op eigen initiatief al het strand en de IJRB hoefde niet extra in te grijpen. Pas in de avonduren kwam er wat regen en onweer boven IJmuiden.

Wel werd de IJRB gedurende de dag tweemaal gealarmeerd voor een kitesurfer in de problemen bij de kop van de Noordpier. In beide gevallen bleek de kitesurfer al weer op het strand te staan. Ook ten zuiden van de Zuidpier kwam nog een kitesurfer in de problemen. Deze werd door de IJRB uit het water gehaald en afgezet op het strand.

Terug naar nieuwsoverzicht

1 reactie

  1. Dick Deneer zegt: 23 Augustus 2009, 20:35 uur

    Afgelopen donderdag was ik aan het vissen op de zuidpier. Bij deze wil U bedanken dat U mij om 15.15 de pier heeft doen verlaten. Zelf had ik niets in de gaten van eventueel noodweer. Maar toen het om 19:30 in IJnmuiden toch ging regenen was ik U helderziende blik toch dankbaar. Ik heb geleerd om nooit meer op eigen waarneming af te gaan, en vooral altijd de verantwoordelijkheid bij een ander te leggen. Nogmaals bedankt.

Laat een reactie achter