Een auto van de IJmuider Reddingsbrigade is zaterdag tijdens de rijopleiding aangesproken door een windsurfer die zijn maatje kwijt was. Tegelijkertijd belden pierbezoekers naar het alarmnummer, omdat ze een windsurfer zagen, die in de problemen was. De IJRB is onmiddellijk uitgerukt met een snelle boot en twee auto’s.

Zaterdagmiddag werden een drietal leden getest voor deelname aan de interne rijopleiding van de IJmuider Reddingsbrigade. Deze middag werd er gekeken of de leden genoeg rij-ervaring hebben, zodat ze kunnen oefenen om met de terreinwagen op de weg en op het strand te rijden. Tijdens het oefenen op het IJmuiderstrand werden de leden aangesproken door een windsurfer die zijn maatje kwijt was. Zijn vriend had nog weinig ervaring met surfen, dus hij maakte zich ongerust.

Op de reddingspost De Waecker zijn leden in de uitkijktoren met verrekijkers gaan zoeken naar de windsurfer. Tegelijkertijd belde een (zuid)pierbezoeker het alarmnummer, omdat hij een windsurfer in de problemen zag langs de pier. Na deze melding is er zo snel mogelijk een snelle boot gelanceerd en is er een auto de pier opgegaan voor verdere informatie.

De reddingsboot werd bemand met 3 leden en ging op weg naar de bocht van de Zuidpier. Hier werd gezocht naar de windsurfer, maar de windsurfer was niet te zien. Pierbezoekers wezen de bemanning naar de windsurfer, die al verder was afgedreven richting de Noordpier. De bemanning zag de windsurfer liggen in de vaargeul, net buiten de pieren. Hierop is contact opgenomen met het HOC (Haven Operatie Centrum), die de binnenkomende scheepvaart stop heeft gezet. Een loodstender en een vrachtschip werden ingelicht en hebben hun koers veranderd, zodat ze niet over de windsurfer heen zouden varen.

De windsurfer is aan boord van de reddingsboot gehaald en zijn spullen zijn versleept naar een veiligere plek binnen de pieren. Hier heeft de bemanning samen met het slachtoffer de spullen uit elkaar gehaald, zodat het makkelijker vervoerd kon worden naar de jachthaven, Seaport Marina. In de jachthaven stonden zijn vrienden te wachten met een warme jas en schoenen. De windsurfer was vermoeid geraakt en had het koud. Nadat hij goed was ingepakt met sjaals en jassen van zijn vrienden, kon hij het verhaal lachend, maar ook geschrokken, aan zijn vrienden vertellen.

De IJmuider Reddingsbrigade heeft de spullen van de windsurfer naar hem teruggebracht en is daar heel erg bedankt door de windsurfer en zijn vrienden. Nadat alle instanties weer waren ingelicht, dat de surfer op een veilige plek was, kon de scheepvaart weer veilig via de vaargeul naar binnen.

’s Ochtends heeft de IJRB ook nog geassisteerd bij een surfer die in problemen was gekomen, omdat de wind weggevallen was. De IJRB is met een SB-Cat ter plaatse gegaan, maar de surfer wilde op eigen kracht terugzwemmen naar de kant. De bemanning van de SB-Cat is er bijgebleven, totdat de man veilig op de kant was.