IJmuider Reddingsbrigade
Postbus 250 | 1970 AG | IJmuiden
Kennemerboulevard 480 | 1976 EL | IJmuiden

11

Sep

2015

Grote zoekactie na omslaan catamaran

Donderdagmiddag 10 september rond 17.30 uur werd de IJRB gebeld door een strandhuisjesbewoner die had gezien dat een catamaran was omgeslagen en moeite had weer recht te komen. De IJRB heeft hierop de alarmploeg opgeroepen en is met twee boten uitgerukt samen met de KNRM reddingboot Koos van Messel.

De catamaran lag vrij ver op zee en dreef door het afgaande tij en de oostenwind snel verder richting Engeland. Vanaf het strand was de catamaran al vrij lastig te zien. Toen de catamaran na een korte zoektocht werd gevonden, bleek dat er nog maar 1 opvarende aan boord was en dat er 1 opvarende vermist was.

Hierop is in samenwerking met de kustwacht en de regionale meldkamer flink opgeschaald: de KNRM boten van Zandvoort en Wijk aan zee werden gealarmeerd, twee ambulances en de traumahelicopter kwamen naar het strand en de reddingsbrigades van Zandvoort en Bloemendaal werden gealarmeerd.

De IJRB boten zijn hierop direct begonnen met het maken van een zoekslag naar de vermiste persoon. Ondertussen werd door een strandhuisjesbewoner met een verrekijker iets waargenomen op ongeveer 500 meter in zee. Deze man attendeerde de IJRB hierop en na korte tijd kijken, leek het op het gespartel van een zwemmer. De IJRB heeft hierop een boot via de mobilofoon naar het slachtoffer toegepraat. Enkele ogenblikken later werd het slachtoffer ook waargenomen door een visserschip dat vrijwillig aan de zoektocht was gaan meedoen.

Het slachtoffer is door de IJRB aan land gebracht, waar de ambulancebemanning hem met de bemanning van de traumahelicopter heeft nagekeken. Gelukkig bleken beide bemanningsleden geen letsel te hebben overgehouden aan hun avontuur.

Deze redding was niet mogelijk geweest door de inzet en de oplettendheid van de strandhuisjesbewoners. De IJRB en de overige hulpdiensten zijn blij met deze extra ogen aan de kust!

Terug naar nieuwsoverzicht

1 reactie

  1. Alex Enthoven zegt: 11 September 2015, 11:54 uur

    Als schipper van de omgeslagen catamaran wil ik behalve de reddingsbrigade, die uitstekend werk verricht hebben in het redden van mijn zeilmaat en mijzelf, ook de oplettende strandhuisbewoner van harte danken! Hoewel er diverse schepen en boten in- en uitvoeren vanuit de haven van IJmuiden, een zeiljacht op tweehonderd meter afstand mij gepasseerd is en er visserschepen op enige afstand waren, heeft niemand mij blijkbaar gezien en alarm geslagen. Ook ik ben heel blij dat deze oplettende strandhuisbewonder dit wel heeft gedaan en zo erger heeft voorkomen!!!!

Laat een reactie achter