De IJmuider Reddingsbrigade is vandaag tijdens de stranddienst behoorlijk druk geweest met kitesurfers, reddingshonden, ambulancevervoer en de aangespoelde ampullen Calcium Carbide.

Zoekactie met reddingshonden

Vanaf 10:30 uur heeft de IJmuider Reddingsbrigade samen diverse reddingshondenorganisaties op het binnenmeer en in het omliggende duingebied gezocht naar de 48-jarige man die sinds 22 juni vermist is vanaf Camping De Duindoorn in IJmuiden.

Terwijl ongeveer 40 hondenteams de duinen afzochten, is de IJRB met een boot en reddingshondeneenheid het binnenmeer opgegaan om op het water en tussen de rietkragen te zoeken.
De man is tot op heden niet aangetroffen.

Kitesurfers

Direct vanaf de start van de stranddienst om 10:00 uur was duidelijk dat het vandaag druk zou worden met (kite)surfers. Met een stevige noordenwind en een vrij vlakke zee door de bescherming van de Zuidpier was het prima kitesurfweer, met name ook voor beginnende kitesurfers. Om 10:05 uur kwam een beginnende kitesurfer in de problemen. De IJRB ging direct ter plaatse, maar gelukkig was de kitesurfer nog in ondiep water en kon hij met behulp van een andere kitesurfer snel terugkomen op het strand.
Ook later op de dag is de IJRB nog meerdere malen het water opgegaan om kitesurfers te assisteren. Er deden zich gelukkig geen ernstige ongevallen voor.

Ampullen aangetroffen

Rond 11:45 uur kwam er een melding binnen dat er wederom ampullen (zie http://www.nu.nl/binnenland/2552817/gevaarlijke-stof-stranden-noord-holland.html en volgende berichten) waren aangetroffen, dit keer in de jachthaven Seaport Marina in IJmuiden. De IJmuider Reddingsbrigade is ter plaatse gegaan, waarbij werd vastgesteld dat het inderdaad om dezelfde ampullen ging. De brandweer en politie zijn vervolgens ter plaatse gekomen om de ampullen af te voeren.
Later op de dag heeft de IJmuider Reddingsbrigade samen met een eenheid van Toezicht en Handhaving van de gemeente Velsen informatieflyers uitgedeeld aan de strandbezoekers en strandhuisjesbewoners over de gevaarlijke ampullen (zie onderzijde nieuwsbericht voor deze flyer).

Rond 15:15 uur werden opnieuw enkele ampullen aangetroffen in en rond de jachthaven. Het gebied werd door auto’s en boten van de IJRB in samenwerking met de brandweer afgezocht en de ampullen werden afgevoerd. Ook vanavond zal er na hoogwater nogmaals een zoekronde plaatsvinden in de jachthaven.

Inzet met ambulance

Om 16:30 uur kwam er een melding binnen via de meldkamer Ambulance. Het ging om een onwelwording van een personeelslid van café IJmuiden aan Zee op de Kennemerboulevard. Op het moment van de melding reed een eenheid van de IJRB net langs de jachhaven in verband met de aangetroffen ampullen. Zij waren vrijwel direct ter plaatse. Ook de ambulance was snel ter plaatse. Het slachtoffer was inmiddels weer goed bij kennis en na onderzocht te zijn door het ambulancepersoneel door familie mee naar huis worden genomen.

Informatieflyer Gemeente Velsen:

Stranden vrijgegeven Zandvoort tot Heemskerk

In de ochtend van 30 juni zijn op diverse stranden aan de Noord-Hollandse kust ampullen met een gevaarlijke stof gevonden. In tegenstelling tot iedere berichtgeving worden de stranden van Zandvoort tot aan Heemskerk weer opengesteld. Inmiddels heeft het RIVM vastgesteld dat het om Calcium Carbide gaat.

Bij de strandopgangen vanaf Zandvoort tot aan Heemskerk worden tekstborden geplaatst die strandgangers waarschuwen.

Alertheid en voorzichtigheid wordt gevraagd en geboden. Mocht u echter een buisje zien liggen, dan raden wij aan deze niet op te pakken, zeker niet te breken en afstand te houden. Neem contact op met telefoonnummer 112 en meld de vindplaats.

Zwemmen is mogelijk, geadviseerd wordt voorzichtig en alert te zijn. Ook hier geldt, mocht u een buisje vinden, meldt dit via 112.

Wat te doen bij het in contact komen met Calcium Carbide?
Advies GAGS ten aanzien van aangespoelde ampullen met Calcium Carbide op stranden Noord-Holland Noord en Kennemerland.

Het gevaar is dat de stof explosief en brandbaar kan zijn als het in aanraking komt met water, dan komt er een gas vrij (Acetyleen) dat erg brandbaar is (explosief). Verder kan het poeder zelf irritatie geven van huid en/of slijmvliezen.

Adviezen:
– Alertheid en voorzichtigheid is geboden. Mocht u een ampul vinden, raak de ampul NIET aan en houdt afstand. Meld via 112 de vindplaats van de ampul.
– Bij inademing: persoon in frisse lucht brengen, na laten kijken bij spoedeisende hulp (controle inhalatietrauma)
– Op de huid: grote hoeveelheden poeder wegveegen (beschermd), dan minstens 20 minuten spoelen met veel water (zo nodig controle op brandwonden). Kleding verwijderen.
– Ogen: minimaal 15 minuten spoelen met veel water, daarna naar de spoedeisende hulp (controle inhalatietrauma en letsel maagdarmkanaal).