Het bestuur van de IJmuider Reddingsbrigade volgt de maatregelen van de regering en het RIVM ten aanzien van het Coronavirus (COVID-19). De overkoepelende bonden Reddingsbrigade Nederland (RN), het NOC*NSF en de Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB) geven hierbij adviezen.

Op deze pagina beschrijven we alle updates. Hou ook de sociale media van de IJRB (Twitter, Facebook, Instagram) in de gaten voor updates.

Het bestuur van de IJmuider Reddingsbrigade heeft 12 maart, nadat de regering en het RIVM nieuwe maatregelen aankondigden ten aanzien van het Coronavirus (COVID-19), besloten om per direct de zwemlessen af te gelasten.

De IJRB geeft al jarenlang iedere vrijdagavond zwemles in zwembad De Heerenduinen. Na de oproep van het kabinet om alle bijeenkomsten, waarbij meer dan 100 personen samen komen, niet door te laten gaan, heeft het bestuur gistermiddag snel telefonisch vergaderd. Hieruit kwam het besluit om de zwemlessen tot in ieder geval 31 maart te schrappen. De overkoepelende bonden Reddingsbrigade Nederland (RN), het NOC*NSF en de Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB) gaven alle verenigingen ook dit advies.

Het besluit houdt ook in dat het geplande ABC-examen van 13 maart niet door kan gaan. Er wordt vanzelfsprekend gezocht naar een alternatieve datum. De zwemmende leden zijn per mail op de hoogte gesteld van het besluit. Ook is het breed gecommuniceerd via sociale media.

In verband met de uitbreiding van maatregelen door de regering, worden alle verenigingsactiviteiten in ieder geval t/m 6 april afgelast. De Algemene Ledenvergadering van 24 maart komt hiermee ook te vervallen, evenals alle opleidingsmomenten voor de Lifeguards en zweminstructeurs. De strandbewaking op zondag gaat, in aangepaste vorm, voorlopig wel door. Ook de alarmploeg blijft 24/7 beschikbaar bij noodgevallen.

Na de aankondiging van minister-president Mark Rutte van vanavond om alle maatregelen in ieder geval te verlengen t/m 28 april, heeft de IJRB vanzelfsprekend besloten om ook alle activiteiten t/m 28 april te schrappen. Dat betekent o.a. dat de zwemlessen voorlopig niet hervat kunnen worden. De leden zijn hier door middel van een nieuwsbrief over geïnformeerd.
Sinds afgelopen weekend wordt er ook geen stranddienst meer gedraaid op zondag. De alarmploeg blijft 24/7 beschikbaar bij noodgevallen.
De Lifeguardcursus is inmiddels weer opgestart, maar vindt voorlopig plaats via videobellen.

In navolging van de verlenging van de maatregelen die premier Rutte op dinsdag 21 april aankondigde, verlengt de IJRB ook alle maatregelen tot in ieder geval 20 mei.
Dat betekent dat de zwemlessen tot 20 mei niet doorgaan en dat er ook geen preventieve strandbewaking wordt gedaan. De IJRB blijft wel inzetbaar voor noodoproepen.
Er wordt onderzocht of de Algemene Ledenvergadering digitaal via videoconferencing gehouden kan worden. Als hier meer over bekend is, dan zal dat gecommuniceerd worden naar de leden.

De overheid heeft aangekondigd dat de zwembaden vanaf 11 mei weer open mogen. De zwembranche in het algemeen en zwembad de Heerenduinen werken aan een protocol om volgens de richtlijnen weer veilig open te kunnen gaan. Het bestuur van de IJmuider Reddingsbrigade is in afwachting van deze protocollen om daarmee ook een goed afgewogen besluit te kunnen nemen over de resterende zwemlessen tot aan de zomervakantie. Wij verwachten donderdag 14 mei hier meer over te kunnen communiceren. Dit zal per e-mail naar al onze zwemmende leden gaan en via deze website en sociale media gepubliceerd worden.

Het zwembad is weer open! De IJRB is momenteel bezig met het opstellen van een plan dat voldoet aan de RIVM-richtlijnen en het protocol Verantwoord Zwemmen. We streven er naar per 22 mei weer met een beperkt zwemaanbod te starten. Wanneer het plan definitief is, zullen wij dit (uiterlijk 20 mei) communiceren per e-mail en via onze website.

De IJmuider Reddingsbrigade start vanaf vrijdag 22 mei 2020 weer beperkt de zwemactiviteiten op. De zwemlessen zullen op andere tijden zijn dan dat u gewend bent. Alle leden hebben een informatiemailing ontvangen. Wij vragen u dringend deze mail goed door te lezen, zodat u goed op de hoogte bent. U kunt de mailing ook hier online lezen.

De algemene ledenvergadering van de IJRB zal online gehouden worden op dinsdag 9 juni 2020. De uitnodiging met bijbehorende instructies is op 22 mei naar alle leden gestuurd per e-mail. Voor vragen kunt u contact opnemen met de secretaris.

De rijksoverheid extra maatregelen aangekondigd om de Corona-crisis verder te bestrijden. Bij die maatregelen hoorde ook sluiting van de zwembaden voor minimaal 2 weken. Dat betekent dat er dus de komende 2 weken (6 en 13 november) geen zwemlessen zullen zijn.

Tijdens de persconferentie van dinsdag 17 november werd aangegeven dat de extra maatregelen weer gestopt worden. Het zwembad gaat daarbij ook weer open. Dat betekent dat we vrijdag 20 november weer kunnen lesgeven. De examens voor de bondsdiploma’s van 27 november heeft de bond helaas afgezegd. 27 november is dus een gewone lesavond geworden.

Huidige maatregelen

Kom niet zwemmen als:

 • Je de afgelopen 24 uur één van de volgende (ook milde) symptomen hebt: neusverkoudheid, hoesten, benauwdheid, koorts of plotseling verlies van geur of smaak.
 • Iemand uit jouw huishouden koorts (vanaf 38 °C) en/of benauwdheidsklachten heeft. Als iedereen 24 uur geen klachten heeft, mag je weer sporten en naar buiten.
 • Iemand in jouw huishouden positief getest is op het coronavirus (COVID-19). Omdat je tot 10 dagen na het laatste contact met deze persoon nog ziek kunt worden, moet je thuis blijven tot 10 dagen na het laatste contact waarop deze persoon nog besmettelijk was.
 • Je het coronavirus hebt gehad (vastgesteld met een laboratoriumtest) en dit in de afgelopen 7 dagen is vastgesteld.
 • Je in thuisisolatie bent, omdat je direct contact hebt gehad met iemand waarbij het coronavirus is vastgesteld.
 • Ga direct naar huis wanneer er tijdens de sportactiviteit klachten ontstaan, zoals: neusverkoudheid, hoesten, benauwdheid en koorts.

De vrijwilligers van de IJmuider Reddingbrigade hebben altijd het recht om zwemmende leden de toegang tot het zwembad te weigeren bij vermoeden van symptomen.

Voorbereiding om naar het zwembad te gaan

 • Kom schoon (gedoucht) naar het zwembad.
 • Kleed uw kind thuis om met de badkleding, zodat kinderen alleen hun kleding hoeven uit te doen en snel het bad in kunnen.
 • Kinderen vanaf het A-diploma worden geacht thuis de kleding voor het gekleed zwemmen aan te trekken (eronder natuurlijk de zwemkleding). Zij mogen direct bij aankomst doorlopen naar het zwembad. Wilt u uw kind een tas meegeven voor de natte kleding?
 • We vragen ieder kind om thuis naar de wc te gaan, om het gebruik van de wc’s in het zwembad tot een minimum te beperken. Er zijn wel wc’s in het zwembad beschikbaar, mocht het echt nodig zijn. De wc’s in de centrale hal zijn gesloten.
 • Houd uw bandje bij de hand, zodat u meteen door de tourniquet kunt lopen.

Toegang tot het bad

 • 5 minuten voor de zwemles mogen onze zwemmende leden naar binnen. Het is, behalve bij het naar binnen en naar buiten gaan van het zwembad, niet toegestaan om in de accommodatie te verblijven.
 • Mondkapjes zijn verplicht gesteld door het zwembad. Dat betekent dat iedereen vanaf 13 jaar het zwembad alleen nog in mag met een mondkapje op. Tijdens het zwemmen hoeft er vanzelfsprekend geen mondkapje gedragen te worden.
 • Deze mondkapjesplicht geldt ook voor de instructeurs van de IJRB. Zij mogen het mondkapje pas af doen in het bad zelf tijdens het lesgeven.
 • Vanaf het C-diploma mogen ouders niet mee naar de kleedhokjes. We vragen ook aan ouders van kinderen die zwemmen in badje 1 t/m 4 of voor het A- of B-diploma om ook niet mee te gaan naar de kleedhokjes, als het kind ook zichzelf kan aan- en uitkleden. Tip: laat de kinderen makkelijke kleding aan trekken.
 • Ouders die toch nog mee moeten met hun kind naar de kleedhokjes, moeten verplicht een mondkapje dragen. Kom alleen met uw kind (geen broertjes/zusjes mee, 1 ouder met 1 kind). Ouders verlaten via de tourniquet het zwembad. U wordt geacht buiten het pand te verblijven tijdens de zwemles van uw kind.
 • Draag bij voorkeur badslippers om de verspreiding van het coronavirus te beperken.
 • Uw kind loopt richting het zwembad en wordt door een instructeur naar zijn groep begeleid. De looproute van en naar het bad is via de ingang naar het doelgroepenbad.
 • De douches mogen niet gebruikt worden.
 • De föhns mogen niet gebruikt worden, ook geen zelf meegebrachte föhns.

Verlaten van het bad

 • 5 minuten voor het einde van de les kunnen ouders van jonge kinderen door de tourniquet naar een vrije kleedruimte (spreek van tevoren af naar welk hokje uw kind terugkomt) om het kind te wachten. Kom alleen met uw kind (geen broertjes/zusjes mee, 1 ouder met 1 kind).
 • Vanaf het C-diploma mogen ouders niet mee naar de kleedhokjes. We vragen ook aan ouders van kinderen die zwemmen in badje 1 t/m 4 of voor het A- of B-diploma om ook niet hun kind op te halen bij de kleedhokjes, als het kind ook zichzelf kan uit- en aankleden. Tip: laat de kinderen makkelijke kleding aan trekken.
 • Het is, behalve bij het naar binnen en naar buiten gaan van het zwembad, niet toegestaan om in de accommodatie te verblijven. De kantine van het zwembad is ook gesloten.