Het bestuur van de IJmuider Reddingsbrigade volgt de maatregelen van de regering en het RIVM ten aanzien van het Coronavirus (COVID-19). De overkoepelende bonden Reddingsbrigade Nederland (RN), het NOC*NSF en de Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB) geven hierbij adviezen.

Op deze pagina beschrijven we alle updates. Hou ook de sociale media van de IJRB (Twitter, Facebook, Instagram) in de gaten voor updates.

Het bestuur van de IJmuider Reddingsbrigade heeft 12 maart, nadat de regering en het RIVM nieuwe maatregelen aankondigden ten aanzien van het Coronavirus (COVID-19), besloten om per direct de zwemlessen af te gelasten.

De IJRB geeft al jarenlang iedere vrijdagavond zwemles in zwembad De Heerenduinen. Na de oproep van het kabinet om alle bijeenkomsten, waarbij meer dan 100 personen samen komen, niet door te laten gaan, heeft het bestuur gistermiddag snel telefonisch vergaderd. Hieruit kwam het besluit om de zwemlessen tot in ieder geval 31 maart te schrappen. De overkoepelende bonden Reddingsbrigade Nederland (RN), het NOC*NSF en de Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB) gaven alle verenigingen ook dit advies.

Het besluit houdt ook in dat het geplande ABC-examen van 13 maart niet door kan gaan. Er wordt vanzelfsprekend gezocht naar een alternatieve datum. De zwemmende leden zijn per mail op de hoogte gesteld van het besluit. Ook is het breed gecommuniceerd via sociale media.

In verband met de uitbreiding van maatregelen door de regering, worden alle verenigingsactiviteiten in ieder geval t/m 6 april afgelast. De Algemene Ledenvergadering van 24 maart komt hiermee ook te vervallen, evenals alle opleidingsmomenten voor de Lifeguards en zweminstructeurs. De strandbewaking op zondag gaat, in aangepaste vorm, voorlopig wel door. Ook de alarmploeg blijft 24/7 beschikbaar bij noodgevallen.

Na de aankondiging van minister-president Mark Rutte van vanavond om alle maatregelen in ieder geval te verlengen t/m 28 april, heeft de IJRB vanzelfsprekend besloten om ook alle activiteiten t/m 28 april te schrappen. Dat betekent o.a. dat de zwemlessen voorlopig niet hervat kunnen worden. De leden zijn hier door middel van een nieuwsbrief over geïnformeerd.
Sinds afgelopen weekend wordt er ook geen stranddienst meer gedraaid op zondag. De alarmploeg blijft 24/7 beschikbaar bij noodgevallen.
De Lifeguardcursus is inmiddels weer opgestart, maar vindt voorlopig plaats via videobellen.

In navolging van de verlenging van de maatregelen die premier Rutte op dinsdag 21 april aankondigde, verlengt de IJRB ook alle maatregelen tot in ieder geval 20 mei.
Dat betekent dat de zwemlessen tot 20 mei niet doorgaan en dat er ook geen preventieve strandbewaking wordt gedaan. De IJRB blijft wel inzetbaar voor noodoproepen.
Er wordt onderzocht of de Algemene Ledenvergadering digitaal via videoconferencing gehouden kan worden. Als hier meer over bekend is, dan zal dat gecommuniceerd worden naar de leden.

De overheid heeft aangekondigd dat de zwembaden vanaf 11 mei weer open mogen. De zwembranche in het algemeen en zwembad de Heerenduinen werken aan een protocol om volgens de richtlijnen weer veilig open te kunnen gaan. Het bestuur van de IJmuider Reddingsbrigade is in afwachting van deze protocollen om daarmee ook een goed afgewogen besluit te kunnen nemen over de resterende zwemlessen tot aan de zomervakantie. Wij verwachten donderdag 14 mei hier meer over te kunnen communiceren. Dit zal per e-mail naar al onze zwemmende leden gaan en via deze website en sociale media gepubliceerd worden.

Het zwembad is weer open! De IJRB is momenteel bezig met het opstellen van een plan dat voldoet aan de RIVM-richtlijnen en het protocol Verantwoord Zwemmen. We streven er naar per 22 mei weer met een beperkt zwemaanbod te starten. Wanneer het plan definitief is, zullen wij dit (uiterlijk 20 mei) communiceren per e-mail en via onze website.

De IJmuider Reddingsbrigade start vanaf vrijdag 22 mei 2020 weer beperkt de zwemactiviteiten op. De zwemlessen zullen op andere tijden zijn dan dat u gewend bent. Alle leden hebben een informatiemailing ontvangen. Wij vragen u dringend deze mail goed door te lezen, zodat u goed op de hoogte bent. U kunt de mailing ook hier online lezen.

De algemene ledenvergadering van de IJRB zal online gehouden worden op dinsdag 9 juni 2020. De uitnodiging met bijbehorende instructies is op 22 mei naar alle leden gestuurd per e-mail. Voor vragen kunt u contact opnemen met de secretaris.

De rijksoverheid extra maatregelen aangekondigd om de Corona-crisis verder te bestrijden. Bij die maatregelen hoorde ook sluiting van de zwembaden voor minimaal 2 weken. Dat betekent dat er dus de komende 2 weken (6 en 13 november) geen zwemlessen zullen zijn.

Tijdens de persconferentie van dinsdag 17 november werd aangegeven dat de extra maatregelen weer gestopt worden. Het zwembad gaat daarbij ook weer open. Dat betekent dat we vrijdag 20 november weer kunnen lesgeven. De examens voor de bondsdiploma’s van 27 november heeft de bond helaas afgezegd. 27 november is dus een gewone lesavond geworden.

Op 14 december werd door premier Rutte een lockdown voor 5 weken aangekondigd. Het zwembad is per direct gesloten en dit zal in ieder geval tot 19 januari 2021 duren. De zwemlessen gaan daarom tot 19 januari 2021 niet door.

De lockdown is verlengd tot en met tenminste 9 februari 2021, het zwembad blijft daardoor gesloten. De zwemlessen gaan tot 9 februari 2021 niet door.

De lockdown is verlengd tot en met tenminste 2 maart 2021, het zwembad blijft daardoor gesloten. De zwemlessen gaan tot 2 maart 2021 niet door.

De lockdown is nogmaals verlengd. Nu tot en met tenminste 15 maart 2021, het zwembad blijft daardoor gesloten. De zwemlessen gaan tot 15 maart 2021 niet door.

Vanaf vrijdag 19 maart 2021 wordt er weer zwemles gegeven aan de leden die zwemmen in badje 1, badje 2, badje 3, badje 4, A-diploma, B-diploma en C- diploma. Helaas mag er nog geen zwemles gegeven worden aan andere diploma’s. De leden ontvangen een persoonlijke e-mail met de voor hun geldende informatie.

Extra zwemles
Voor badje 4 en het A-, B- en C-diploma (Wedstrijdbad) wordt de mogelijkheid gegeven om een extra zwemles te komen volgen. We hopen hiermee de achterstanden in te halen. De benodigde informatie en aanmeldmogelijkheid staat in de persoonlijke e-mail.

Door de recente versoepelingen van de maatregelen kunnen alle zwemlessen van het zwemmend redden vanaf aankomende vrijdag 21 mei weer opgestart worden. De tijden waarop de betreffende diploma’s zijn ingedeeld zijn per e-mail naar onze leden verzonden.

Nu de overige zwemlessen weer opgestart kunnen worden, zal het dubbele lesuur van de ABC-diploma’s en badje 4 vervallen.

Helaas is er volgens de huidige regels nog geen mogelijkheid om het ABC-zwemmen voor volwassenen weer op te starten.

Op 2 juli staat er een bondsexamen gepland. Dit is in principe voor alle kandidaten die die vorige keer al mochten afzwemmen voor een diploma Junior Redder, Zwemmend Redder of Lifesaver.