Voor de kust van IJmuiden ter hoogte van IJmuiderslag is een catamaran door onbekende oorzaak in de problemen geraakt. De catamaran had drie opvarenden aan boord. De kustwacht en de IJRB zijn gealarmeerd door oplettende strandbezoekers.

Bij de catamaran was door onbekende oorzaak één van de drijvers lek geraakt en deze stroomde snel vol met water. Op dat moment is door oplettende strandbezoekers telefonisch contact opgenomen met de teamleider van dienst van de IJRB. Hij heeft direct de alarmploeg laten alarmeren. Tijdens het aanrijden van de alarmploeg naar het strand werd de teamleider van dienst nog meerdere malen gebeld over de zinkende catamaran door andere strandbezoekers.

De drie opvarenden van de catamaran hadden op dat moment inmiddels contact gehad met de kustwacht via het marifoon noodkanaal. Hierop heeft de kustwacht de KNRM-reddingsboot Koos van Messel gealarmeerd.

Ter plaatse troffen de vrijwilligers van de IJRB drie opvarenden aan. Na controle door de IJRB-leden bleken de drie opvarenden in goede gezondheid. Zij zijn veilig naar de kant gebracht. Daarna heeft de IJRB samen met de inmiddels ter plaatse gekomen Koos van Messel de catamaran geborgen. De catamaran was nog niet volledig gezonken, maar lag – door het water in de drijver – wel iets dieper in het water.